évértékelés

2019.02.13. 09:30

Kilencedik évüket értékelték a székelyek

Varga Szilvia

A székelyek Dombóváron nemcsak őrzik hagyományaikat, hanem meg is élik.

Legalábbis az elmúlt évi beszámoló – amely a február nyolcadikai éves közgyűlésen hangzott el – erről tanúskodott. Jánosi Emőke a Dombóvári Székely Kör titkára hosszasan sorolta a 2018-ban átélt megvalósult programokat, köztük a Prima Primissima díjas Hazajárók beszámolóját, a Wass Albert felolvasó estet.

A hagyománnyá vált Székely Futball Torna és a XXIX. Bukovinai Találkozások fesztivál Bonyhádon a nemzettestvérekkel való találkozásra adott lehetőséget. Igazi csapatépítő programnak bizonyult a zarándokút Csíksomlyóra, a dúzsi kirándulás Léhmann Györgynél és a Hagymafesztivál Madéfalván. A szomszédolások alkalmával egyre szorosabbá vált a kapcsolat a térség székely egyesületei között: a Pityókafesztivál Nagymányokon, a lekvárfőző verseny Tevelen, a székely búcsú Vaskúton, majd Kismányokon és végül Dombóváron a betlehemezés lehetőséget adott a közös éneklésekre, nagy nevetésekre és szomorú emlékezésekre.

Két programot is köszönhettek a Magyarság Házának ebben az évben; tavasszal a Tatrospart gyimesi, csángó táncegyüttes vendégszerepelt Dombóváron, ősszel Mátyás király korvinából nyílt kiállítás a Tinódi Házban. Jelentős eredményt értek el a közösség tajgai, a szervezet Szucsáva dalköre és vezetőjük Puskás Antal is a Népek Tánca – Népek zenéje országos megmérettetésen továbbjutottak a döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában