ünnep

2019.02.16. 16:00

Négy jubileumot is ünnepel idén Dombóvár

Négy jubileumot ünnepelnek ebben az évben Dombóváron: 100 éves Újdombóvár, 125 éves a vasútállomása, 90 éves a városrész iskolája és 85 éves a temploma.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

Száz évvel ezelőtt 1919-ben egy kétszáz holdas települést hoztak létre egy adott hivatás gyakorlói számára. Ilyen, azóta sem volt – hívta fel a figyelmet Mészárosné Fodor Klára nyugdíjas pedagógus, helytörténész, a város díszpolgára. Megszületett Újdombóvár, a vasutas település, Dombóvár mellett, ahol 1911-ben már ezer fő körüli volt a vasutasok száma, akik albérletben, vagonokban laktak.

Lakásgondjaikat csak egy letelepítés oldhatta meg. Ennek van idén a századik évfordulója. A MÁV az Esterházy-birtokból vásárolt területet, amelyre Saguly Károly mérnök mértanilag szabályos települést tervezett. Kilenc utca, egy fő utca, négy tér és ötszázkilencvenegy telek, amelyeket a pusztákból, falvakból jött vasutasok vásárolhattak meg. A vasutas gyerekeknek szükségessé vált egy iskola, amelyet 1929. október 1-jén avattak fel. A templom adományokból épült fel 1934-ben. Dombóvár díszpolgára szívén viseli a városrész sorsát, hiszen ott született és ismerte annak történetét és az ottlakó embereket.

A dombóvári vasútállomás hajdan. Fotó: Beküldött kép

Többek között ezért is kezdeményezte a négy évfordulóhoz méltó, egész évre kiterjedő ünnepségsorozatot. Megtervezte és figyelemmel kíséri az eseményeket, ha kell, segíti ezeknek a lebonyolítását. Az egyeztetések már a múlt évben elkezdődtek az intézmények vezetőivel: a polgármesterrel, az iskola igazgatójával, a plébánossal, az állomásfőnökkel és a múlt héten Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral, a térség orszá­ggyűlési képviselőjével.

A megnyitót február 21-re tervezik a vasútállomáson. Áprilisban vetélkedőt szervez a József Attila Iskola Újdombóvár történetből, amelyhez két könyv is rendelkezésükre áll a versenyben résztvevőknek: Mészárosné Fodor Klárának a vasutas telepről szóló könyve, és Takács Istvánné helytörténész munkája, amely a Nagyboldogasszony templom történetét dolgozza fel. Az iskola tervezi egy jubileumi könyv kiadását. Szabó Loránd ígéretet tett, hogy ősszel az önkormányzat száz facsemetét fog ültetni az évforduló alkalmából a vasútállomástól a Kórház utca végéig. Tervezik, hogy tablókat helyeznek el a váróteremben a városrész történetéről, fejlődéséről. Emellett is van még több nagyon jó ötlet, amelyeknek a megvalósítása a következő hónapok feladata lesz.

Dombóvárt választották

Amikor a magyar állam elhatározta, hogy fejleszti a vasútvonalat Fiuméig, bár több lakosa volt Döbrököznek, mint Dombóvárnak, mégis az utóbbi mellett döntöttek, mert itt építették fel a harminc vágányból, gurítódombos kocsirendezőből álló vasútállomást, és az első körfűtőházat az országban. Dél-Dunántúl legnagyobb vasúti csomópontjából, Újdombóvárról öt irányba: Gyékényes, Veszprém, Komló, Kaposvár és Pécs felé roboghattak tovább a személy- illetve tehervonatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában