fejlesztés

2019.02.01. 07:00

Utat és vadvédelmi kerítést egyaránt építenek

Balázs László

Fotó: A szerző felvétele

A závodi önkormányzat sikeresen pályázott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2017-es zártkerti programjának pályázatán. Az FM egyik háttérintézménye, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. által kiírt tender segítségével fejlesztik a zártkertként nyilvántartott ingatlanok mezőgazdasági hasznosítását, így is támogatva a hozzájuk kapcsolódó életforma, öngondoskodás fennmaradását. Ehhez azonban átfogóan korszerűsíteni kell infrastruktúrájukat.

– Támogatták a már gondozásba vett területek mezőgazdasági hasznosítását, illetve lehetőséget teremtenek az elhanyagolt területek újra gondozásba vételéhez. Kitételként szerepelt, hogy legalább huszonöt zártkerti ingatlannal kell rendelkeznie a fejlesztési területnek – mondta László Attila, Závod polgármestere. – Több célterület közül az önkormányzatoknak kettőt kellett kiválasztani. A kiírás százszázalékos támogatási intenzitású, a pályázható összeg maximum tízmillió forint volt.

A belterületen elhelyezkedő zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló utak rendbetételére 9,8 millió forint támogatást nyert a závodi önkormányzat. A völgységi településen és környékén elsődleges a gyümölcstermesztés. Rengeteg van kajszi- és sárgabarackból, illetve szilvából és almából.

– Településünkön ötvenhárom zártkerti ingatlant érintenek majd a fejlesztések. A legfontosabb feladat útjaink rendbetétele, erre maximum kilencmillió forintot lehetett igényelni – tette hozzá László Attila. – Mintegy ezerháromszáz négyzetméteren stabilizáljuk útjainkat környezetbarát anyagok felhasználásával. A szilárd útburkolatot nem engedte a pályázat, ezért „csak” tömörített kőút készül. A templom feletti részen – amit személygépjárművel nem, csak traktorral lehet megközelíteni – az út stabilizálása megtörtént, jelenleg hatvanszázalékos készültségi szinten állunk. A meredek szakaszokon a bordák betonozását kell elvégezni. A beruházásnak 2019. április 30-ig kell elkészülni.

A vadvédelmi térválasztó 1,2 kilométer hosszú lesz, az ingatlanok túlnyomó részét lehatárolja majd a drótkerítés. Utóbbit a tulajdonosokkal együtt fogják megépíteni.

Borítóképünkön: János Miklós évekig kannában cipelte fel a vizet présházához

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában