a honismeret napja

2019.03.25. 20:00

A Honismeret Napján három érdekes előadás várta a közönséget

A Honismereti Szövetség Bél Mátyás születésnapját, azaz március 24-ét nyilvánította a Honismeret Napjává. A jeles esemény alkalmából a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület is megtartotta megemlékezését Szekszárdon, a Garay János Gimnázium dísztermében.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A közönséget Horváth Endréné elnökségi tag, valamint Heilmann Józsefné, az intézmény igazgatója köszöntötte. Ezt követően dr. Gesztesi Enikő tartott előadást Bél Mátyás eszméinek terjedése címmel. Az 1684-ben született és 1749-ben elhunyt személyiség szlovák anyanyelvű, magyar nemzetiségű és német műveltségű volt. Az evangélikus lelkészt kora egyik legsokoldalúbb tudósának tartották, legyen szó történelemről, földrajzról, pedagógiáról, vagy nyelvtanról. 1745-ben Tolna megyét bemutató leírást adott ki.

Zentai András, a gimnázium nyugalmazott igazgatója a gimnázium történetének sajátosságait tárta az érdeklődők elé. Már az önmagában különleges, hogy az iskola százhárom küzdelmes év után, 1897-ben épült meg. Sajátságos mivoltát az is bizonyítja, hogy több középiskola is működött égisze alatt. Így 1921-1937 között felsőkereskedelmi iskola, 1939-1944 között német tannyelvű gimnázium, 1949-ben közgazdasági gimnázium, 1952-1956 között szakmunkásképző, 1952-ben Dolgozók Gimnáziuma, 1964-ben Kertészeti és Közgazdasági Szakközépiskola, 1965-ben Elektroműszerész Szakközépiskola, 1968-72 között Egészségügyi Szakközépiskola, 1972-1987 között pedig Óvónői Szakközépiskola.

A minisztérium Wigand Jánost nevezi ki igazgatónak – folytatta a történetet két újabb előadó, azaz Gujás Enikő és Vecsei Vivien. Wigand János 1856. május 22-én született Varsádon, német származású családban. Gimnáziumi tanulmányait Sárszentlőrincen végezte. Tanulmányai befejeztével előbb Aradon, később Pancsován tanított, itt is nősült meg. Ekkor lapszerkesztéssel és színdarabírással is foglalkozott. A megnyerő modorú, kiváló képzettségű igazgató tehetséges, az irodalomban jártas költő is volt, aki sokat tett a főgimnázium fejlődéséért, hírnevéért. 1918 őszén súlyosan megbetegedett, majd 1919. május 25-én elhunyt.

A diákoknak is teret biztosít

A Tolna Megyei Honismereti Egyesület 1992-ben alakult, 2005-ben közhasznú minősítést vállalt. Az alapító elnök dr. Szilágyi Mihály volt, őt Kaczián János követte ezen tisztségben, jelenleg dr. Gesztesi Enikő látja el az elnöki teendőket. A tizenkilenc taggal induló szerveződés ma a megye számos településén több mint száz taggal rendelkezik. Célja a hagyomány ápolás, érték mentés, érték teremtés. Nagy hangsúlyt helyez az utánpótlás biztosítására, azaz a fiatalok, a diákok bevonására. Tagja az Országos Honismereti Szövetségnek, melynek kitüntetései mellé megalapította a névadója nevét viselő Egyed Antal-díjat. Az egyesület munkásságát 2007-ben kitüntetéssel ismerte el a Civil Szervezetek Tolna Megyei Közössége, tavaly pedig Szekszárd javáért kitüntető cím birtokosa lett. Elismertségét és tekintélyét jelzi, hogy az Országos Honismereti Akadémia tavalyelőtt Szekszárdon, a Garay János Gimnáziumban rendezte meg a IV. Országos Hon– és Népismeret Konferenciát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában