lemezlovas

2019.03.12. 17:30

A jó szívvel érkező, legendás Cintula figyeli a fiatalokat is

A hazai lemezlovasok kor­elnöke járt nemrég Fadd-Domboriban. A 75. életévébe lépő Cintula, azaz Keresztes Tibor többször járt már Tolna megyében, és elképzelhető, hogy hamarosan vissza is tér ide.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Már a hatvanas évektől „nyomja” szinte megállás nélkül a szöveget Cintula. Beszél, beszél és beszél a maga jellegzetes, kellemes orgánumával, hol a diszkós pult mögül, hol a színpadon, hol pedig a rádióban és a televízióban.

– Az elejétől kezdve egyértelmű volt, hogy én elkötelezettje vagyok ennek a műfajnak – tekintett vissza a kezdetekre. – Azt is tudtam, hogy diszkósként és könnyűzenei műsorvezetőként a legjobbak között vagyok. De ezt nemcsak én mondom magamról: nem véletlen lettem például az Illés–Omega–Metro szuperkoncertjén a konferanszié. Megélhettem azt a csodát, amit hetvennyolcezer ember tapsorkánja jelent. Semmi rosszat nem tettem. Persze, hogy kedvelnek sokan!

Tolna megyében is többször járt, máig emlékezetes számára a Skála–Coop 1981-ben, Tamásiban tartott divatbemutatója. Itt, mások mellett Máté Pétert és Csuka Mónikát konferálta fel. A beharangozó plakát máig féltve őrzött kincse. Öt év múlva ugyancsak Tamásiban turnézott, ekkor mint diszkós, Palásti Lajossal együtt.

– Igen, a Pala! – érkezett az aha élmény. – De hadd mondjam el, hogy túl vagyok egy szívműtéten, a memóriám sem a régi, a nevekre nem igazán emlékszem. Kivették a szívemet, aztán az orvosok azt mondták: ez még mindig jobb, mint a műszív, és az eredetit visszatették a helyére.

Cintula ízlését egykoron megannyi klasszikus, Paul Anka, Neil Sedaka, Ricky Nelson, Pat Boone formálta, és kisvártatva természetesen bekattant a Beatles. Napjaink zenéjét is figyelemmel kíséri.

– Direkt megnéztem A Dal című sorozatot, azzal a szándékkal, hogy tudjak róla ironizálni. Aztán ott ragadtam a képernyő előtt, annyira tetszett. Állati jó volt! Felnőtt egy új korosztály, a színpadi kép jó, az ötletek eredetiek, a dallam remek. Már csak a tempón kéne valamit erősíteni...

Pala tervezi a Négy Nagy meghívását

Az ABCD-ként említett, Arató András – B. Tóth László – Cintula – Dévényi Tibor alkotta nagy négyes tagjai közül Palásti Lajos hárommal is dolgozott együtt a nyolcvanas–kilencvenes években. Csak Arató maradt ki a sorból.

– Fiatal lemezlovasként nagy megtiszteltetés volt számomra a közös munka az akkor már fogalomnak számító Cintulával – mondta a Faddon élő zenei szakember. – Nemcsak Tamásiban, hanem például Kalocsán, a meszesi parton található Kék Duna Étteremben is együtt adtuk a zenét. Ez azért emlékezetes számomra, mert közel kétezer fiatal jött el a bulira. Akkoriban a diszkósnak, napjainktól eltérően, két szám között kötelező volt összekötő szöveget mondania. Ebben Cintula verhetetlen volt, nemcsak jellegzetes, szép orgánumának köszönhetően: ha kinyitotta a szövegládát, akkor azt alig lehetett összecsukni...

Pala már régóta nem diszkózik, viszont tervez egy olyan, nyári találkozót, melyre meginvitálná a négy nagyot, egy nosztalgiabuli erejéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában