rendhagyó történelemóra

2019.03.07. 17:30

Dr. Benkő Tibor: az elmúlt évtizedek legátfogóbb haderőfejlesztése zajlik 

Honvédelem és haderőfejlesztés címmel dr. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter tartott rendhagyó történelemórát a Babits rendezvénytermében.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Szeretteink, értékeink, hazánk – erről is szól a honvédség, foglalta össze prezentációja lényegét a miniszter, megjegyezve, hogy a fókuszban azonban mindig az ember, a katona áll. Önmagáról elmondta, 43 éven keresztül szolgált katonaként, a technikai szeretete vitte a pályára. Tanult a volt Szovjetunióban, az Egyesült Államokban, 2010-ben szerzett tudományos fokozatot, egész életét végig kíséri a tanulás.

A történelmi áttekintés kapcsán kiemelte, ha végig megyünk a magyar történelmen, minden században ott van a harc a függetlenségért, önállóságért. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyben az első önálló honvédsereg születésének évfordulója, amely az önkéntesekre épült. Hozzátette, sokan Görgeyt hibáztatják, de rosszul ítélik meg, mert a jó katonai vezető tiszteli és becsüli katonáit. Az első világháború és Trianon sorscsapás volt, de akkor és azt követően is a katonák lojálisak voltak, életüket áldozták a népért. A magyar baka hősies, bátor hozzáállással mindig ott volt a hosszan tartó, vérzivataros események sűrűjében.

1997-ben tartott ún. NATO-népszavazás kapcsán aláhúzta, az a politikai üzenet jelent meg, hogy majd a NATO megvéd minket. Szerinte ez a gondolkodásmód nem helyes, a magyar érdekeket, értékeket a Magyar Honvédségnek kell megvédeni. Az 1949-ben létrehozott szövetség alapelveit rögzítő washingtoni szerződés 3. cikkelye szerint a feleknek képesnek kell lenni haderőt építeni, fenntartani, amely biztosítja a nemzet szolgálatát. Csak ezután következik az 5. cikk: „A Felek megegyeznek abban, hogy az egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek.”

Benkő Tibor hangsúlyozta, Magyarország biztonsági környezete tele van kihívásokkal. Keleti és déli fenyegetettségről is beszélhetünk: terrorizmus, radikalizáció, migráció, instabil államok, gyors változások – a legfontosabb hívószavak. Ezek fokozott biztonsági kockázatot jelentenek a magyar emberek és az európai közösség számára.

A béke csak úgy önmagában nem létezik, az idilli állapot megőrzése és fenntartása a célja az erős, ütőképes honvédségnek, melyben elkötelezett, felkészült és lojális fiatal katonák teljesítenek szolgálatot. A miniszter szerint nagyon fontos a haderő társadalmi kapcsolatainak erősítése, éppen ezért jelenleg nincs olyan szegmense a társadalomnak, ahol a Magyar Honvédség ne lenne jelen.

A legjobbakat tárt karokkal várják

A 2017-ben elindított Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program célja, a megfelelő válaszokat adó haderő szakszerűen felkészített állománnyal. Elengedhetetlen volt a fegyverzeti, haditechnikai eszközök megújítása. A katonai eszközpark megerősítése azonban nem vonhatja el a figyelmet az emberi tényezőről – mutatott rá a tárcavezető. A katonai hivatást a 2015-ben bevezetett életpályamodell korszerűsítésével igyekeznek népszerűbbé tenni a munkakörülmények javításával, átgondolt lakhatási támogatással. A kadét program kapcsán közölte, szükség van a fiatalokra, önkéntesekre. A legjobbakra tartanak igényt, őket akarják a honvédség soraiba állítani. Arra biztatta a fiatalokat, tanuljanak a mának, ami majd építi a jövőjüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában