szellemi diákolimpia

2019.03.28. 17:30

Minden évben bejutnak a döntőbe

Húsz éve szervezik a Szellemi Diákolimpiát. A dombóvári Illyés gimnázium csapata tizennégy éve döntős.

Varga Szilvia

A hétvégén rendezték meg a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos döntőjét Tatán, amely a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon. A Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 10. évfolyamos tanulói kilencvenöt százalékos teljesítménnyel második helyen végeztek. A döntők érmesei tíz felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során.

– Nagyon szerettünk volna nyerni. A gyerekek kiválóan felkészültek, de a Körmendi csapat jobbnak bizonyult. Egy másik csapatunk is indult az ifjabb korcsoportban, ők az előkelő ötödik helyen végeztek – tájékoztatott az igazgató.

Húsz éve írja ki a diákszövetség a versenyt, a szakmai tartalomért a Magyar Olimpiai Akadémia, az Olimpiai Bizottság fiókszervezete a felelős. A feladatokban és témakörökben leginkább a nyári és téli olimpiák eredményei szerepelnek. A két korcsoportban az internetes fordulók után huszonnégy csapat kerül a középdöntőbe és a nyolc-nyolc legjobb csapat küzd meg az érmekért. Idén a közös téma az 5–8. és a 9–12. osztályosok számára az összes magyar olimpiai bajnoki cím volt, amelyből szám szerint százhetvenhét van jelenleg és kétszázkilencven név fűződik hozzá.

A versenyzőknek az összes eredményt és részben az életrajzi adatokat is meg kellett tanulniuk. Ezt még nehezítette a kapcsolódó fényképanyag felismerésének feladata. A fiatalabb korosztály kiegészítő témaként az 1956-os olimpia magyar vonatkozásaiból és a magyar kajak-kenu sportág eredményeiből készült fel, míg a felsőbb évfolyamosok az 1948-as londoni olimpiát és a 2018-as téli olimpia összes magyar versenyzőjének eredményét kapták témakörként.

Dr. Szenyéri Zoltán, a gimnázium igazgatója tizenötödik éve készíti fel a diákokat a szellemi vetélkedőre és az első év kivételével minden esztendőben volt döntős csapatuk. Eddigi mérlegük a mostani második helyezéssel együtt hat ezüst- és két bronzérem. A tizedik évfolyamból Kőszegi Gergő, Kőszegi Szabolcs, Bor Bernadett és Schönfelder Kata, míg a nyolcadik évfolyamból Horváth Boldizsár, Futó Dániel, Berta Boldizsár és Rákosfalvi Soma képviselte a középiskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában