értékvetélkedő

2019.03.06. 07:00

Népművészetből bizonyítottak a diákok

A Kincses Tolna Megye Értékvetélkedő című verseny általános iskolások számára meghirdetett fordulója tegnap zajlott le. Ez alkalommal a harci faluházban találkozott egymással tíz csoport.

Szeri Árpád

Fotó: Ótós Réka

A Decsről, Paksról, Őcsényből, Szedresből, Szekszárdról, Tamásiból és Tengelicről érkezett, felső tagozatosokból álló, négy-négy tagú csapatokat dr. Say István és Tóth Gábor, Harc polgármestere köszöntötte. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke örömmel nyugtázta a nagy érdeklődést. Ezután el is kezdődött a megmérettetés, melynek keretében a tanulók a megye népművészete témakörben elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg, Valamint – már korábban – javaslatot is tettek a megyei értéktár bővítésére.

A végső összesítésben a kölesdi Pántlika csapata nyert, megelőzve a szekszárdi Permetkík, illetve az őcsényi Sárköz, szeretlek! elnevezésű kvartettjét. A győztes négyesből Lánczos Viktória, nyolcadik osztályos tanuló elmondta, hogy tavaly már próbálkoztak ugyanezen tudáspróbán, akkor a negyedik helyen végeztek. Most sikerült bravúr, köszönhetően a versenytapasztalatnak és mindenekelőtt a gondos készülésnek.

– A megyei értéktár gyarapítására az Erzsébet-napi disznóvágást javasoltuk – folytatta Viktória. – A hagyományt dr. Kiszler Gyula főállatorvos úr és a felesége vezette honismereti szakkör javaslatára elevenítette fel lakóhelyünk, idén immár nyolcadik alkalommal tartottuk meg Kölesden.

A megye által szervezett vetélkedő ma folytatódik, ugyancsak Harcon, de most a középiskolások mérkőznek meg egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában