gondatlanság

2019.03.05. 10:30

Rengeteg tűzeset történt a napokban

Húsz tűzesetből tizennégy volt a szabadtéri tűz az elmúlt hétvégén.

TEOL

Mindenképpen célszerű tisztában lenni azzal, hogy az adott településen van-e a tűzgyújtásról helyi rendelet, illetve hogyan szabályozzák ezt a tevékenységet (Fotó: Mártonfai Dénes)

Fotó: Illusztráció (Mártonfai Dénes - archív)

Drasztikusan megemelkedett a szabadban keletkezett tűzesetek száma az elmúlt hetekben. A mögöttünk álló hétvégén húsz tűzesethez és négy műszaki mentéshez riasztották a Tolna megyei tűzoltó egységeket, ebből tizennégy alkalommal szabadtéri tüzeknél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A lángok megfékezése a hivatásos egységeken túl a tamási önkormányzati és önkéntes, valamint a simontornyai és dunaföldvári önkéntes tűzoltóknak adott munkát.

A szabadtéri tüzek megszaporodásának elsődleges oka, hogy az elmúlt időszak csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, ezt azonban sokan felelőtlenül teszik. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, mivel ezekben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A tapasztalatok szerint a szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, ami azt is jelenti, hogy ezek a tüzek megelőzhetőek lennének – figyelmeztet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (TMKI).

ITT olvashatnak bővebben a szabadtéri tüzek megelőzéséről.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt is közölte, hogy a tegnapi nap folyamán hat alkalommal volt szükség a tűzoltók beavatkozására.

Bölcskén fél hektáron égett száraz avar, Decsen száraz venyigét égettek és tűz átterjedt a szomszédos telekre. Bonyhádon kisebb területen gaz és avar égett, Ozorán húsz hektáron nádas lángolt. A késő délutáni órákban, Páriban mintegy 500 négyzetméteren avar és gaz égett, majd szintén Páriban, kora este 150 négyzetméteren égett gaz és avar. A tüzeket a megyei hivatásos, önkéntes és önkormányzati tűzoltók oltották el vízsugarakkal és kéziszerszámok segítségével.

Személyi sérülés nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában