tájházak napja

2019.04.26. 11:30

A népi hagyományokat őrzik meg a falvakban

A tárlatvezetések mellett gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket hétvégén a Tájházak napján. A kezdeményezéshez megyénk több települése csatlakozott.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Szent György napjához kapcsolódóan ismét megrendezik a Tájházak napját. Ez az ünnepélyes tavaszi kapunyitás remek alkalom a tájházak számára, hogy ráirányítsák a figyelmet a következő hónapok rendezvényeire. A lehetőséggel megyénk több településén is élnek, és az országos kezdeményezéshez kapcsolódva várják a látogatókat a hétvégén. A tárlatvezetés mellett sok-sok színes programmal találkozhatnak az érdeklődők.

Bogyiszlón kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal készülnek szombaton, illetve lehetőség lesz tájjellegű ételek készítésére és kóstolására, lesz táncház, helyi termék bemutató, vezetőszáras lovagoltatás, csónakázás a Holt-Dunán és tájházi vetélkedő is. Ez alkalomból kitelepül a könyvtár is, és helytörténeti, valamint néprajzi könyveket lapozhatnak fel a látogatók.

Kismányokon alig egy éve nyitott meg a tájház, ahol a németség tárgyi emlékeit gyűjtötték össze. A települést az 1710-es években népesítették be a svábok, és bár a németajkú lakosság nagy részét 1946 és 1948 között kitelepítették, a ma is élő németek büszkén őrzik identitásukat. A gyűjtemény megtekintése mellett a vesszőfonással ismertetik meg az érdeklődőket, az óvodás és az iskolás csoportokat. A faluban nemcsak szombaton, hanem vasárnap is várnak mindenkit.

Sárpilisen ugyancsak egész hétvégén nyitva tartanak. A Sárköz Természetjáró Egyesület magbörzével készül a tavaszi ültetés, vetés kapcsán, lesz kosárfonás papírból, az udvar füves területe pedig lehetőséget biztosít a szalonnasütésre, illetve a Sárpilisi Tüskerózsa Dalkörrel közösen lehet sárközi népdalokat énekelni. Decsen játszósarokkal várják a gyerekeket szombaton, valamint hagyományos kerekkaláccsal és borral kínálják a látogatókat. Csapai János néprajzos-muzeológus 15 órától Állattartás a Sárközben címmel tart előadást, amit a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület és a Görönd Citerazenekar, illetve a Harmónia Rend-Band Ifjúsági Kórus és Zenekar fellépése követ.

A váraljai Közösségi Házban szombaton és vasárnap is lesznek az állattartás köré szervezett programok. Rajzversenyt hirdettek gyerekeknek, és kirándulást szerveznek állattartó gazdákhoz. Mindemellett váraljai hímestojás készítésére is lesz mód.

Az ősök emléke

A paraszti hagyományban széles körben ismert volt Szent György alakja, akinek ünnepnapja április 24. A Tájházszövetség hetedik alkalommal hirdette meg a jeles napot követő hétvégére a Tájházak napját, amellyel nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is szeretnék ráirányítani a figyelmet.

A rendezvényen megismerhető szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódja, paraszti kultúrája, és mindaz, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újraélhető a modern világban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában