konferencia

2019.04.01. 14:00

A teleház segíthet a felzárkózásban is

A teleházak küldetése, hogy lakóhelyétől, életkörülményeitől függetlenül mindenki hozzáférjen az információs társadalom által nyújtott lehetőségekhez. Ennek szellemében tartottak Közösségek a digitális mindennapokért címmel szakmai műhelynappal egybekötött konferenciát a kajdacsi Teleházban a múlt héten.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A teleház mozgalom még a kilencvenes évek elején indult azzal a céllal, hogy a településeken létrehozzanak egy olyan közösségi központot, ahol megvan az összes korszerű információs eszköz, technika ahhoz, hogy a helyi lakosság be tudjon kapcsolódni az információs társadalom által nyújtott szolgáltatásokba.

– A rendszerváltás óta eltelt több mint húsz évben egyre meghatározóbb szerepe van a teleházaknak. Az tény, hogy volt olyan időszak, amikor ötszázötven teleház volt az országban, most pedig csak százötven van, de a szellemiség nem változott. Az pedig, hogy most ennyien itt vagyunk, együtt gondolkodunk, azt mutatja, hogy egy jó szakmai közösséggel dolgozunk együtt – mondta az esemény megnyitóján Vajda Árpád, a Közháló Alapítvány elnöke.

Dr. Baracsi Katalin internetjogász pedig arról beszélt, elengedhetetlen a tudatosság az internet használata során, ezzel ugyanis csökkenthető a kockázat. Hozzátette, ez a konferencia kiváló alkalom arra, hogy a teleházak, DJP-pontok, civil szervezetet képviselő tapasztalatot cserélhessenek, jó gyakorlatokat ismerhessenek meg. Ilyen például a szülőknek szervezett akadémia, az idősek képzése, illetve minden olyan kezdeményezés, amellyel a fiatalokat szólítják meg.

A kérdésre, hogy mit jelent egy zsáktelepülés életében a teleház, Balogh Anikó, az alsómocsoládi teleház vezetője elmondta, községükben például háromszáztizennégyen laknak, és körülbelül háromszázan látogatják a teleházukat, vagyis csaknem mindenki. – Élünk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a támogatott tanfolyamok nyújtanak, internetklubokat, személyre szabott felzárkózásokat tartunk, az elmúlt időszakban éppen az időseket oktattuk az internet használatára – tette hozzá.

A kajdacsi rendezvény célja a teleházak, Digitális Jólét Program Pontok, digitális kompetencia központok jövőjének újragondolása, szolgáltatási köreinek fejlesztése a lakossági igények alapján. Igyekeznek minden korosztályt megszólítani.

Változatos témájú előadások

Tóth Renáta, a Dél-Dunántúli Digitális Jólét Pont (DJP) Hálózat Regionális vezetője elmondta, hogy 1296 településen 1575 DJP pontjuk van, 1796 mentorral. A központjuk híd az állampolgárok között.

Dr. Gaskóné Nagy Erika divízióvezető a digitális gyermekvédelmi stratégiáról, Gáspár Mátyás közigazgatás-szervezési tanácsadó pedig a teleházak kifürkészhetetlen jövőjéről beszélt. Damsa Andrei pszichológus, a Játékoslét Kutatóközpont vezető kutatója a Gamifikáció és motiváció – játékos megoldások a mindennapi életben címmel tartott előadást. A rendezvényen megjelentek a hazai és a külföldi teleházak, Digitális Jólét Program Pontok, digitális kompetencia központok és az információs társadalom szereplőinek képviselői, valamint pedagógusok is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában