Digitális Bíróság

2019.04.12. 18:10

Cél a magas színvonalú, korszerű ítélkezés

Felgyorsult és folytatódik a hazai bíróságokon a digitalizációs folyamat.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Összbírói értekezleten értékelték ma a megyében működő bíróságok elmúlt évi munkáját. Az ezt megelőző sajtótájékoztatón dr. Csullag Józsefné, a Szekszárdi Törvényszék elnöke egyebek mellett elmondta, hogy tavaly kevesebb ügy érkezett a törvényszék illetékességi területén működő bíróságokra, a bírák kiemelkedő teljesítménye mellet ez is hozzájárult, hogy 8,1 %-kal kevesebb ügy maradt folyamatban, mint a megelőző évben.

A peres ügyek 91,2 %-a egy éven belül befejeződik, ami országos szinten is jó eredménynek számít. A törvényszék bírái és igazságügyi alkalmazottai nagy számban és magas színvonalon vesznek részt az országos programokban, ilyen például a távmeghallgatás, a Digitális Bíróság és az évek óta kiemelkedően működő Nyitott Bíróság programban.

Az elmúlt év nagy eredménye, hogy a Digitális Nyílt Nap alkalmával a bírák 47 mobil eszközt kaptak, amelyek ,megkönnyítik a munkájukat, tette hozzá. A Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke, dr. Túri Tamás a hatékony kollegiális együttműködésről szólt és ő is hangsúlyozta, hogy az ügyfelek nem érzékelik az új eljárási szabályok okozta nehézségeket.

Dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese sok más mellett elmondta, hogy felgyorsult a bíróságokon a digitalizációs folyamat, így a bíráknak a XXI. század követelményeinek is meg kell felelniük. Az év második félévében a E-akta révén az ügyfelek könnyebben hozzáférnek majd saját ügyük dokumentumaihoz, valamint az idén további 112 távmeghallgatási végpontot alakítanak ki. Végezetül gratulált a megye bíráinak magas színvonalú, időszerű ítélkezési tevékenységéhez.

Képünkön: Dr. Kovács Ildikó a törvényszék szóvivője, dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese, dr. Csullag Józsefné a Szekszárdi Törvényszék elnöke és Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában