A nyelvek varázslatos szerepe

2019.04.03. 09:30

Értik egymást a négy ország diákjai

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Lengyel, olasz és spanyol diákok, valamint kísérő tanáraik érkeztek Szekszárdra, a Garay János Gimnáziumba. A Magic Role of Languages, azaz A nyelvek varázslatos szerepe című Erasmus+ pályázat alkalmából érkezett vendégek március végéig maradtak a megyeszékhelyen.

– A program lényege a tartalomalapú oktatás – mondta el lapunknak Inczédy Lászlóné angol nyelvi tanár, a projekt vezetője.

– Ez azt jelenti, hogy a diákok az idegen nyelvi órákon a biológia, a földrajz, az irodalom és a történelem elemeit is tanulják, angolul, németül és franciául. Tehát, egy végtelenül egyszerű példával élve: nemcsak az szerepel a nyelvi órákon, hogy az apa olvas, a gyermek játszik, hanem történelmi események, avagy biológiai ismeretek kellően érthető feldolgozásban. Megfigyelhető, hogy az így tartott nyelvi órák sokkal jelentőségteljesebbek a tanuló számára, mint a szokványos sémák alkalmazása. Ráadásul az órákon a különböző országok diákjai együtt mutatnak be könnyen bevésődő témaköröket. A lengyel és magyar – tehát szekszárdi – fiatalok csoportmunkában készítették el a közös múltat idéző bemutatót. Öröm nézni, hogy mára mennyire együtt van a csapat, jól működik a program.

Maria Pozo Cruz a spanyol, azaz a Santa Fe-i csapat vezetőjeként először járt Magyarországon. Megragadta figyelmét, hogy milyen segítőkészek a szekszárdiak és milyen udvariasan viselkednek a Garay János Gimnázium diákjai. Szekszárd elsőre megnyerte tetszését, szívesen visszajönne családjával együtt ebbe a barátságos, csendes városba.

Lengyel kollégája, a Trzemeszno városát képviselő Beata Szymanska ugyancsak felsőfokban nyilatkozott a városról és gimnáziumáról. Az épület kívülről és belülről egyaránt imponáló, azt nyugtázta, hogy a gyerekek kétségkívül örömmel járnak ebbe a középiskolába, melyre szemmel láthatóan nagyon vigyáznak.

Az Olaszországból, azon belül Barcellona P. G. településről érkezett Maria Valeria Cuzzupé – akárcsak az összes többi tanár vendég – szintén angol nyelvet tanít iskolájában. Óráin egyáltalán nincs fegyelmezési gond, az olasz fiatalok átérzik egy világnyelv birtoklásának fontosságát. Magyarországon másodszor jár, első ízben még 2002-ben diákként. Úgy látta, hogy Szekszárd, barátságos mivoltán túl, igen tiszta város. Ezzel két kollégája is egyetértett.

A pályázat következő állomásaként garays diákok utaznak idén szeptemberben Lengyelországba, majd jövőre Olaszországba, végül pedig Spanyolországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában