szálláshely körkép

2019.04.15. 14:00

Időben kellett foglalni a húsvéti ünnepekre

Szabad szobát már csak elvétve lehet találni a húsvéti hosszú hétvégére.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes (archív)

Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe. Sokan vannak azonban, akik inkább menekülnek otthonról, mert nem szeretnének felfordulást a lakásukban, hárítják az enyhén spicces locsolókat, a hátuk közepére se kívánják a bolondos verseket és a kölnik illatkavalkádját. Ők inkább egy vendéglátó- vagy szálláshely húsvéti ajánlatát választják.

Míg Budapesten inkább a 2-3 éjszakás foglalások jellemzőek, a vidéki szállodákban hosszabbak, 4-5 éjszakásak a foglalások, az iskolai tavaszi szünet miatt sokan tovább maradnak. Szabad szobát már csak elvétve lehet találni. Minden szállástípus iránt jelentős volt az érdeklődés, az előfoglalások alapján az ünnepi hétvégén nemcsak a szállodák, hanem a panziók és az apartmanok is megtelnek.

– Szabad szobánk már nincs – mondta Keszthelyi Szabolcs, a szekszárdi Belvárosi Vendégház ügyvezetője. – De ez nem meglepő, hiszen a hosszú hétvégék kiemelt időszaknak számítanak a turizmusban, vendéglátásban. Alapvetően két csoportra bontanám a vendégkörünket. Az elsőbe a külföldön dolgozó, itthon már mindent felszámoló, az ünnepekre a családhoz látogatóba hazaérkező vendégek tartoznak. A másik kategóriába pedig a gyermekes családokat sorolhatjuk. A többi hosszú hétvégén jellemzően inkább baráti társaságok választják apartmanházunkat. Külön programmal nem készülünk, éttermünk, kávézónk ajánlatában természetesen szerepelnek majd a húsvétra jellemző ételek, sütemények.

– Telt házra számítunk a hosszú hétvégén – emelte ki Mészáros Zsanett, a Hotel Merops Mészáros vezetője. – Komplett csomaggal várjuk vendégeinket, akik kimondottan pihenni jönnek Szekszárdra. A vendégkört családok, turisták alkotják inkább. Ők általában a többnapos csomagot veszik igénybe, 2-3 éjszakát foglalnak. Felkeresik a borászatokat is, de nálunk a borkóstoló mindig a program része. Akik jobban szeretnének elmélyülni a borok világában, azokkal megbeszéljük a borsort, és a speciális tételek megismerésére is van lehetőség. Emellett szombaton hagyományőrző húsvéti ételek kerülnek az asztalra: sonka, tojás és torma. Vasárnap pedig ünnepi ebédet kínálunk. A csomagunkban szerepel wellnessrészlegünk korlátlan használata és masszázs is.

Sokan keresik fel a híres települést

Magyarországon több település is van, amely hagyományőrző programjaival, kulturális látnivalóival tökéletes választás egy családi hosszú hétvégéhez. Hollókő az egyik legismertebb és legkedveltebb úti célnak számít, évről évre rengeteg külföldi látogat el ebbe a különleges községbe. A híres település az egyetlen falu az országban, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Népszerűségét a hagyományőrzésnek köszönheti, a település legnagyobb rendezvénye, a Hollókői Húsvéti Fesztivál természetesen a hagyományokra épül. Az apró utcák ilyenkor megtelnek népviseletbe öltözött helyiekkel és néptáncosokkal. Az ünnep elmaradhatatlan része a locsolkodás, de felejtsük el a pacsulit, itt a népszokás a kútvizet írja elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában