felújítás

2019.04.19. 07:00

Régi pompájában ragyog majd a kakasdi faluház

Megkezdődött a huszonöt éve épült kakasdi faluház felújításának második üteme.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Az előzményekről érdemes tudni, hogy 2015-ben született kormányhatározat Makovecz Imre életművének gondozásáról. Az első ütemben nettó 216 millió forintot kapott az önkormányzat a felújításra. Az állami támogatással megvalósított rekonstrukció részeként felújították a két tornyot, a nagytermet és a Bányai-termet. A nagyteremben cserélték a karzatot, a belső burkolatot és a színpadot. Megújultak a mellékhelyiségek, illetve mozgáskorlátozott WC épült. Korszerűsítették az épületgépészeti és villamossági rendszert, nyílászáró cserét hajtottak végre, így hatékonyabbá vált a hőszigetelés. Az ünnepélyes átadót tavaly szeptemberben – a Miniszterelnökséget vezető miniszter részvételével – tartott falunapon és megyenapon rendezték.

– Az önkormányzat és a támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között létrejött szerződés alapján bruttó 105 millió forintból fejezhetjük be rekonstrukciós munkákat – mondta Schellné Simcsik Orsolya polgármester. – A második ütemben a tájház, a polgármesteri hivatal és a könyvtár teljes felújítása valósul meg. Megújulnak a belső felületek, korszerűsítik a fűtést, cserélik a gyenge- és erősáramú elektromos vezetékeket, felújítják a padlóburkolatot. Az igényfelmérések és a tervezés között eltelt időszakban előre nem tervezhető, jelentős költségekkel járó, plusz feladatok nem adódtak. A kivitelező – csakúgy mint az első ütem esetében – a PSN Kft., amely amellett, hogy a legjobb árajánlatot adta, helyi vállalkozásként szívügyének tekinti a faluház sorsát. Az építésvezető Sántha Árpád, a műszaki ellenőr a szintén helybéli Sebestyén Lajos.

A polgármester hozzátette, várhatóan négy hónap lesz a felújítás, március 27-én adták át a munkaterületet, a munkálatok szerződés szerinti befejezési határideje július 15. A rekonstrukciós munkálatok megkezdődtek, megfelelő intenzitással halad a munka. A polgármesteri hivatal költözése a német házba zökkenők nélkül zajlott, a rendszerek telepítése miatt mindössze három napig szünetelt az ügyfélfogadás – közölte Schellné Simcsik Orsolya. Kiemelte, a 25 éve épült „kéttornyú csoda” – amely Európában és azon túl is ismertté tette a Tolna megyei község nevét – a renoválással ismét régi pompájában tündököl majd, a teljes megújulás pedig a kakasdi emberek tehetségét és szorgalmát is dicséri.

A remekmű Európa térképére tette a települést

A faluház építése 1986-ban kezdődött, hivatalosan 1994-ben adták át. Az itt élők álmát együttes erővel, összefogással valósították meg. A faluház több mint két évtizedes története mindenki számára ezt jelképezi. A nemzetközileg is elismert, egyik legjelentősebb magyar építész, Makovecz Imre munkái harminc-negyven évvel ezelőtt készültek, az akkori kor követelményeinek és kivitelezési tudásának megfelelően. Legtöbbjüket nem ápolták, elmaradtak a szükséges karbantartások, és a törvényszerű anyagromlás is elodázhatatlanná tette az állagmegóvást. A völgységi településnek ismertséget hozott az épület, több közismert ember megfordult már a közösségi térben, illetve sok művész, többek között Lajkó Félix is fellépett már.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában