jótékonyság

2019.05.06. 14:00

„A mi dolgunk az, hogy segítsünk a rászorulóknak”

Közel ezernégyszáz szekszárdi rászorulót tart számon a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány. Közülük havonta körülbelül száznyolcvan-százkilencvenen jelentkeznek rendszeresen a havi élelmiszercsomagért.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A hagyományoknak megfelelően, idén húsvét előtt is tartósélelmiszer-gyűjtést rendezett a katolikus templomokban a Katolikus Karitász. A híveik adakozó kedvének köszönhetően százhuszonegy kilogramm gyűlt össze. Az alapítvány ezt egészítette ki a Szent Antal-persely-adományokból vásárolt négyszázhúsz kilogramm élelmiszerrel. Húsvétig kétszáztíz csomagot osztottak ki a Plébániai Karitász Csoport önkénteseivel. Készítettek ajándékcsomagokat az idősek otthona lakóinak és a büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjainak is.

A Szent Erzsébet Caritas Alapítvány és a Plébániai Karitász Csoport önkéntesei idejüket felajánlva segítik a rászorulókat, a különleges kéréseket is szem előtt tartva. A rendszeres ruha- és cipőadományokon, gyógyszerkiváltásokon kívül havonta adományoznak a számukra tartósélelmiszer-csomagokat. Az esetleges pénzbeli támogatásokat és az élelmiszer-vásárlást a hívektől kapott perselyadományból, pályázatokból, az adó 1 százalékokból, valamint magánszemélyek adományaiból finanszírozzák. A tartós­élelmiszer-csomagokban általában cukor, liszt, konzervek, zacskós leves, rizs, étolaj, száraztészta található.

– Előre pontosan nem lehet kiszámítani, hogy hányan jelentkeznek egy-egy hónapban a csomagokért, de eddig még minden igénylőnek jutott támogatás – mondta Kovács Jánosné elnök. Az önkéntesek a rászorulók többségét ismerősként köszöntik, de minden hónapban találkoznak újakkal is. Különösen kirívó emberi sorsokról jelenleg nincs tudomásuk, leginkább általános problémák miatt szegényednek el az emberek. Ilyen például a válás, a munkanélküliség, az alkoholizmus. Kovács Jánosné elmondta, hogy aki hozzájuk fordul, az valóban mind rászoruló.

– Úgy gondolom, hogy az emberek jók, és mindenkinek alakulhat úgy az élete, hogy egyszer szüksége lesz segítségre. Nem szabad azzal foglalkozni, hogy ki miért került nehéz helyzetbe. Lehetőség szerint jó szívvel, támogatóan kell hozzáállni az embertársainkhoz, nem ítélkezhetünk senki felett. A mi dolgunk az, hogy szeretettel forduljunk azokhoz, akik segítséget kérnek – mondta Kovács Jánosné.

Szoros az együttműködés a többi jótékony szervezettel

A Karitász Iroda a minél hatékonyabb munka érdekében szorosan kapcsolódik a helyi szervezetekhez, a szomszédos vagy akár távolabbi településekkel egyaránt együttműködnek és segítik őket vagy éppen egymást. Együtt dolgoznak többek között a Családsegítőkkel, a Vakok és Gyengénlátók szervezetével, a Kék Madár Alapítvánnyal, a Szent József Katolikus Iskolaközponttal, a Decsi Romákért Egyesülettel, a Sárpilisi Idősek Otthonával. Szoros együttműködést alakítottak ki egészségügyi, szociális, oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel is. A Karitász Iroda huszonhárom éve segíti a rászorulókat. Az önkénteseik száma harminckét fő, akik a Húsvétra készülve, a nagyböjti időszak kezdetén lelki gyakorlaton vettek részt, és szentségimádást tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában