Hozz rá víg esztendőt...

2019.05.25. 07:00

A „szürke eminenciás” aranyat érő oklevelet kapott

A koronázási jelvényegyüttes témaköre szerepelt a történelemverseny döntőjében.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

A koronázási jelvény­együttest, ezt mutatja a dolgok állása, Tolna megyében jelenleg Juhász Gergely ismeri a legalaposabban. Erről ugyanis hivatalos irattal, „aranyat érő” oklevéllel rendelkezik a Szekszárdi Garay János Gimnázium 11. B osztályos tanulója.

A tizenhét éves diák nemrég Budapesten, a Hozz rá víg esztendőt... című történelmi verseny országos döntőjében bizonyította tudását. A záró, harmadik fordulóban a Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények témakörben mérték össze felkészültségüket a fiatalok. A szóbeli és írásbeli feladatok mellett kisfilmet is kellett készíteni, Szülőföldem és a Szent Korona címmel. A szekszárdi fiatal mindenkit maga mögé utasított.

– Az eredmény nagyon meglepett, mert eddig csak egyetlen alkalommal, nyolcadikos koromban sikerült bejutnom történelemverseny országos döntőjébe – mondta Juhász Gergely. – Voltaképpen amolyan „szürke eminenciásként” sikerült megszereznem a győzelmet. Mindez természetesen nem sikerült volna felkészítő tanárom, dr. Gesztesi Enikő nélkül. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy minden tökéletesen egyben legyen az utolsót fordulóra. Ugyanígy köszönettel tartozom barátaimnak a kisfilm elkészítésében nyújtott segítségükért, valamint hasonló okok miatt a Tolnai Megyei Levéltár munkatársainak és Kajdacs község néhány lakosának. Számomra a verseny és az elért eredmény örök emlék marad, amire rendkívül büszke vagyok.

Fotó: Beküldött kép

Juhász Gergely számára a történelem a nagy kedvenc. Emellett a labdarúgásnak hódol, mint a Szekszárdi UFC U19-es csapatának kapitánya, amely jelenleg a másodosztályú bajnokságban szerepel.

A történet

1527-ben, a kettős királyválasztás után az I. Ferdinándhoz pártolt Perényi Péter koronaőr birtokában, Siklóson volt a magyar korona. Mivel egy ellenséges sereg éppen vára felé tartott, Sárospatakra akart menekülni. Elérkezett Kajdacshoz, ahol Szerecsen János tolnai főispán elfogta és a koronával együtt Szapolyai János királynak adta. 1867-ben I. Ferenc József, 1916. december 17-én IV. Károly koronázási dombjához szállítottak 5-5 kilogramm földet Kajdacsról Budára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában