Első Magyar Jelvénymúzeum

2019.05.27. 10:00

Idén is találkoztak a jelvénygyűjtők

Wessely Gábor

A 9. jelvénygyűjtő találkozót szervezte meg a hét végén Király József, a bogyiszlói jelvénymúzeum alapítója. A rendezvényt Lenkei István a Paks II Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Maga is gyűjtő, elsősorban éremgyűjtő lévén, gratulált az ötletgazdának, hogy létrehozta és működteti ezt a kiállítóhelyet.

Huszonnégy tároló vitrinszekrényben 1400 jelvény látható az Első Magyar Jelvénymúzeumban. A teljes készlet még vagy háromszor-négyszer ennyiből áll. Átfogó, hivatalos katalógus nem létezik – mint például a bélyeggyűjtőknél –, hiszen jelvényt sokan adtak ki, a Vöröskereszttől az FTC-ig, az ifjúsági szervezetektől az egyházakig. Király József maga katalogizál. A megnyitón az is elhangzott, hogy atomerőműves jelvényekből, plakettekből többfajta van neki, mint az Atomenergetikai Múzeumnak. Sok érdekes darab található a bogyiszlói gyűjteményben. Egy 1934-es német május 1-jei jelvényen például együtt szerepel a sarló, a kalapács, a horogkereszt és a birodalmi sas.

A program vásárlással, csereberével, szakmai konzultációval folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában