úti beszámoló

2019.05.20. 14:00

Kínában a kofák ismerik és el is fogadják a QR-kódos fizetést

Yangshuo cukorsüveg hegyeit nézte Kirchné Máté Réka, miközben lassan ereszkedett lefelé tutajon a Li folyón.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

A bonyhádi újságíró-szerkesztő a közelmúltban két hetet töltött a Mennyei Birodalomban, bejárva számos táját északtól délig. A távol-keleti országban minden más és minden érdekes.

– Pekingbe érkezve a repülőtéren átestünk a kötelező ellenőrzésen, ami ujjlenyomat- és íriszszkennelésből állt, természetesen a legmodernebb eszközök alkalmazásával – kezdte élménybeszámolóját Máté Réka. – Ettől kezdve a belföldi légi járatokon, legalábbis számunkra, megszűnt az előzetes vizsgálódás. Pontosan tudták, kik vagyunk, a reptéri alkalmazottak intettek, hogy beszállhatunk.

Maradva még az alkalmazott technikánál: a kínai főváros piacán, ahol sült szöcskét is árulnak – Máté Réka szerint egyre inkább az étkezési szenzációt kutató, nyugati turistáknak –, már a kofák is QR-kódos megoldással fogadják a számla kiegyenlítését.

– Ez egyre általánosabb Kínában – mondta a bonyhádi utazó, aki mindenütt tisztaságot és rendet tapasztalt. – Mindenki dolgozik, pontosabban dolgoznia kell, még az idős asszonyokat is befogják. Ők például a metróban hangosbemondókon keresztül irányítják az utazókat. Mivel a méretek óriásiak, nem házak épülnek, hanem egyből lakótelepek, szédületes ütemben. Az utakon pedig kezdenek többségbe kerülni az elektromos autók.

Mégis, Máté Réka számára nem az indusztriális világ, például Hongkong csillogó felhőkarcolókkal megtűzdelt látványa jelentette a nagy élményt. Hanem a természet és az emberekkel való találkozás.

– Guilinban eljutottam ahhoz a nemzeti kisebbséghez, mely domboldalon, sárkánypikkelyhez hasonló parcellákon termeszti a rizst. Nem is elsősorban étkezési céllal, hanem turistalátványosság gyanánt. Erre élnek a hosszú hajú asszonyok is. A fehér bőr és világos haj sztárrá avatott bennünket, egy szőke társunkat alig akarták elengedni.

Üveghídon a sziklahágó fölött

A leghíresebb látványosságok közül természetesen nem maradhatott ki a Kínai Nagy Fal sem. Máté Réka nyugtázta, hogy rengetegen sétálgatnak az építmény tetején, ahonnan egyébként bobbal is le lehet csúszni a talajszintre. A pekingi piacon árult szöcskét megkóstolta, nem talált benne semmi különlegességet, ha csak a semleges ízt nem tekintjük annak. Viszont élményt jelentett az a főzés, ami kínai szakácsnő irányítása mellett zajlott le, helyi alapanyagok felhasználásával. Azt azért Máté Réka megnyugodva vette tudomásul, hogy nem a kínai gasztronómia csúcsételeit, hanem viszonylag egyszerű, növényi meghatározottságú étkeket kellett megalkotni.

Kína egyebek mellett az üveghidakat tekintve is nagyhatalom. A bonyhádi utazó egy ilyen hídon is átsétált, miközben tanulmányozhatta a talpai alatt több száz méter mélységben elterülő, fákkal borított sziklahágót. Néhányan itt szembesültek mélységiszonyukkal, ők a híd közepén található, matt színű sávba menekültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában