középkori hangulat

2019.05.19. 14:30

Megostromolták a simontornyai várat

Remek családi mulatságnak ígérkezett idén is az immár kilencedik alkalommal megtartott Simontornyai Várnap. Ennek, és a szombatra kedvezően alakuló időjárásnak is köszönhető, hogy a vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozott a programok iránt, amelyekből bizony bőséges volt a kínálat.

Hargitai Éva

Fotó: TEOL

Már a kezdés is erős volt, hiszen ágyútűzzel ébresztették a helybelieket, majd felvonulást tartottak a szervezők, résztvevők. A folytatás sem volt gyengébb, szerepelt benne többek között a vitézi csapatok szemléje, látványkonyha, nyílt színi csata, gólyalábas-, hastánc- és solymász bemutató. Volt történelmi témájú előadás, kiállításmegnyitó, hagyományőrző néptánc előadás és tűzzsonglőr szám is. Mindeközben ingyenesen lehetett megtekinteni a vármúzeum tárlatait, lehetett böngészni a vásári kínálatot, a gyerekeket fajátékok sora, légvár, pónilovaglás és gumiköteles trambulin várta.

A fő látványosságot azonban kétségtelenül most is a jelmezes vitézek jelentették, akik – puszta jelenlétük és kialakított táborhelyeik mellett – a nap közepén nyílt színi csatajelenettel kápráztatták el a szép számmal összegyűlteket, este pedig sor került a rendezvény csúcspontjára, a vár ostromára is.

Nem lehet szó nélkül elmenni a Banya-tanya nyújtotta élmény mellett sem: igazán boszorkányos jelmezbe bújt hölgyek járultak hozzá a korhű hangulat emeléséhez. Aztán ott volt még a Halál is, aki nem csak a csatajeleneteknél kapott szerepet, hanem a nap folyamán fel-felbukkant a vásári forgatagban, kedvelt fotótémát szolgáltatva a résztvevőknek. A sort pedig még hosszan lehetne folytatni.

Idén mintegy 130 fő öltött magára korhű viseletet, érkeztek történelmi hagyományőrző csapatok Szigetvártól kezdve Budapesten át Sárvárig bezárólag az ország számos pontjáról. Bencze Kornél a szervezők képviseletében elmondta, annak idején mintegy húsz fővel indították útjára a rendezvényt, amelynek elsődleges célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a várra, a település megőrzendő értékére. Egyrészt a látogatókét, másrészt azokét, akik esetleg a fejlesztéséért is tehetnek. Az évek alatt szépen kinőtte magát a program, ma már nem kell keresni, a hagyományőrző csapatok jelzik előre részvételi szándékukat.

Máté Imréné, az önkormányzati fenntartásban működő vármúzeum intézményvezetője is arról nyilatkozott, hogy évről évre fejlődik a rendezvény, amelyet a helyi hagyományőrzők szervezésében bonyolítanak le. Maguk is igyekeznek mindent megtenni, hogy minél jobban megjelenítsék a középkori hangulatot. Hozzátette, van érdeklődés a vár iránt, de nagyon jól jön a népszerűsítés, hogy egy ilyen látványos, ma már országos hírű programmal irányítják rá a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában