érdemes odafigyelni

2019.05.09. 15:20

Mindig halálos veszélyt jelenthet a szén-monoxid

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

A fűtési szezon április 15-ével ugyan hivatalosan véget ért, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a szén-monoxid-mérgezés kockázatával – hívta fel a figyelmet Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Elmondta, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a mérgezéses esetek száma, de más időszakban is előfordulhat tragédia.

Egy megfelelő, jó minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet Fotó: Makovics Kornél

A mérgezéssel járó esetek fele a fürdőszobában történik. A nyílt égésterű vízmelegítők működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs szellőzés a helyiségben, az életével játszik.

A víz melegítése során szén-monoxid keletkezik, ami magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Mindig gondoskodni kell a helyiség megfelelő levegő-utánpótlásáról. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, és a vízmelegítőt évente érdemes szakemberrel ellenőriztetni. Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő pedig életet menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában