gépi erővel

2019.05.30. 14:00

Ritkítják a hínármezőket a tolnai holtágon

Hínárvágó gépet vásárolt a tolnai önkormányzat kommunális cége a holtágon elburjánzott vízi növényzet visszaszorítására.

Steinbach Zsolt

Fotó: Czakó Balázs

Évek óta a hínár az úr a tolnai Északi-holtágon a tavaszi időszakban. A növényzet egyre nagyobb területen jelenik meg, és akadályozza, olykor ellehetetleníti a horgászatot és a vízisport-edzéseket, versenyeket.

A hínár egyes halaknak jó ívóhelyet biztosít, a vízterületet kezelő horgász egyesület szerint az utóbbi időben érezhetően nőtt a természetes halszaporulat. A hínár ilyen agresszív térhódítása azonban ökológiai szempontból is káros.

Szakemberek szerint növény­evő hal, amur telepítésével vissza lehetne szorítani a növényzetet. A végül halhússá alakuló hínár által nagy tömegű szerves anyagtól szabadulna meg a holtág, hiszen az amur a horgászok által kedvelt sporthal, és a húsa is jó.

A tolnai holtágakba azonban a jelenlegi jogszabályok alapján tilos a nem őshonos amur telepítése. Folynak ugyan kísérletek szaporodásra képtelen, ezért természetes vizekbe is engedhető amur­állományok előállítására, de ezek telepítése egyelőre nem megoldott. Két éve egy hínárvágó gép alkalmazásával is próbálkoztak, de annak kapacitása szerény, bérleti díja pedig igen magas volt.

Ezek után egy új hínárvágó gép megvásárlásáról született döntés. Klein Antal, a tolnai Thelena Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a berendezés nád- és hínárvágásra is alkalmas.

Tesztelik a hínárvágó gépet

Jelenleg a gép vágásteljesítményének tesztelése zajlik. Nagyjából másfél méter szélességű sávokat kaszál a berendezés, amelyet nagyjából annyiért vettek meg, mint amennyi egy érdemi nagyságú terület levágásának egyszeri bérleti díja. A tervek szerint két-három év alatt már érzékelhető lesz a gép munkája, de csak akkor, ha évente többször, még a virágzás előtt tudnak kaszálni. A levágott hínárt viszont nem gyűjti össze a gép, a szerves anyag a vízben marad. A hínárvágást nagyon megnehezítik a vízfelszín alatti, nem látható horgászkarók. A horgászok sokat segítenének azzal, ha kiszednék ezeket, vagy legalább megmutatnák, merre vannak ilyenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában