különleges növények

2019.06.04. 15:30

Alkalmas a falu fügetermesztésre

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Hibás a különleges növények termesztésére vonatkozó szakirodalom – állítja Harcz Endre, aki testvérével közösen tizenöt éve káki, azaz datolyaszilva ültetvényt működtet. Zala megyében él, a kertészete tele van fügével, kivivel, datolyaszilvával, indiánbanánnal. A harminckilenc éves kertész szívesen ad szaktanácsot, nemrég Kisszékelyben tartott előadást.

Harcz Endre Megyénk vonatkozásában elmondta, a különleges növények jellemzője, hogy fagyzugos helyeken elfagyhatnak, kivéve az indiánbanánt, ami mínusz harminc fokig tűri a hideget.

– Kisszékely völgyben van, ahol sok a fagyzugos hely, ahová a fügét, a datolyaszilvát csak házfal mellé szabad ültetni, mert a házfal által tárolt hő a hidegebb téli éjszakákon is védelmet szolgáltat a növényeknek. A kivi is jó hidegtűrő, de ahhoz, hogy teremjen, támrendszerre kell felfuttatni – mondta Harcz Endre.

Arról is beszélt, hogy a tolnai dombvidéken vannak olyan dombtetők, amik fantasztikus klímájúak, így alkalmasak a különleges növények termesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában