biró beáta

2019.06.06. 14:00

Az év földrajztanára könyvtárosként kezdte pályafutását

Több mint harminc éven át dolgozott elhivatottan a megyei kórház könyvtárosaként. Nem véletlenül, hiszen Biró Beáta már diák korától kezdve vonzalmat érzett ezen pálya, illetve hivatás iránt. A másik nagy kedvenc az angol nyelv volt.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Biró Beáta érettségi után mégis a földrajz–könyvtár szakra iratkozott be Szegedre, a főiskolára: merthogy akkor pont nem indult angol szak.

– A földrajz is rokonszenves volt számomra – mondta Biró Beáta. – Szekszárdon, a Garay János Gimnáziumban az immár néhai Török Béla tanár úr oktatta osztályunknak, így nekem is ezt a tantárgyat. Tőle kaptam útravalót, nemcsak szakmai, hanem inkább emberi szempontból.

Diploma után a vágyott cél egy olyan egyetemi könyvtár volt, melynek csendjében a geográfia tudományában is el lehetett volna mélyülni. Ám a megyei kórház sem okozott csalódást, hiszen rengeteg új élményt és ismeretanyagot adott. Mégis, négy évvel ezelőtt Biró Beáta váltott és jelentkezett a PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskolájának hirdetésére. Azóta ott könyvtáros. Három éve pedig lehetősége nyílt a földrajztantárgy tanítására is. Jelenleg az ötödik osztályosokat oktatja, velük érte el azt az eredményt, ami a szakmai hírportálok élén jelent meg. Biró Beáta ugyanis a napokban elnyerte Az év földrajztanára címet a Hebe Kft. pályázatán.

– Több hónapon át tartó, ötfordulós, levelezős verseny, melynek keretében a tanítványok jelölik tanáraikat – adott ismertetést a felterjesztés menetéről. – Természetesen nekem is kellett küldenem magamról tudnivalókat. A bíráló bizottság, érthető módon, pedagógiai hitvallásomra is kíváncsi volt.

S, hogy ennek mi a lényege? Nem más, mint mindenkiből kihozni a maximumot.

– Engem kiváltképp ösztönöz, ha átlagos képességűnek tartott gyermekekkel foglalkozom – engedett betekintést a részletekbe. – Velük eljutni oda, hogy képesek legyenek tudásuk legjavát nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában