egészség

2019.06.20. 20:00

Egészségnap: a szűrésen tanácsokat is adtak

Varga Szilvia

Ingyenes vércukor-, vérnyomás- és testzsírszázalék-mérést tartottak nemrég Szent Lukács Kórház aulájában az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) jóvoltából. A programon százhatvanan vettek részt. Az EFI célja a népegészségügyi szempontból kiemelkedő kockázatú – mint például szív-és érrendszeri, cukorbetegség illetve mozgásszervi és légzőszervi – betegségek kialakulásának megelőzése, illetve mielőbbi felismerése. Amennyiben a szűrés során eltérést tapasztaltak, szükség esetén érszűkület-vizsgálatot végeztek, EKG-t készítettek, illetve – a megfelelő szakrendelésen – szakorvossal konzultálhattak a résztvevők.

Nem titkolt céljuk volt, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire, és segítsenek a leszokásban. A szűrőnapon elriasztó makettekkel, elektronikus táblákkal igyekeztek – minden egyes korosztály számára – látványosan érzékeltetni a cigaretta káros hatásait.

Bogdán Lászlóné a projekt szakmai vezetője elmondta, az országban száztizenhat Egészségfejlesztési Iroda működik a népegészségügyi programok végrehajtása és népszerűsítése céljából. A dombóvári egészségügyi intézmény pályázati támogatással működteti az irodát. Mostanáig közel ötezer főt tudtak bevonni a különböző egészségnevelő programokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában