összetartás

2019.06.12. 20:00

Értény mindig hazavárja őket

Elszármazottak találkoztak a hétvégén Értényben. A megjelentek Gyöngyössy Imre filmrendezőre is emlékeztek.

Tolnai Népújság

Fotó: Holló Katalin

Ünnep lett a pünkösd előtti szombat Értényben, ugyanis ekkorra vitte vissza a szívük az elszármazottakat. A program hagyományosan a Bartha Zsolt által celebrált szentmisével kezdődött, amelyet latin nyelvű egyházzenei dallamokkal díszített két zenetanár, Révfalvi Andrea és Kiss József. A szentmisét követően megemlékeztek a 40 éve megszüntetett iskoláról, majd Simon Ferencné Szöllősi Aranka tanítónak mondott köszönetet prózában Gománné Szabó Zsuzsanna polgármester, versben Balaskó Tiborné egykori tanítványa, később kollégája, énekben a dalosszavú Simon Szofi és Tóth Boróka Hajna, valamint köszöntötték a találkozó szervezői, Ékes László, Molnár Béla és dr. Kovács Zoltán. A tanító néni a községben eltöltött, több mint ötvenéves lelkiismeretes és eredményes munkálkodásáért, hasznosságáért ekkor vette át aranydiplomáját a polgármestertől, a jelenlévőktől pedig a gratulációkat, virágokat. Az elismert meghatottan mondott köszönetet mindenkinek.

A maradék értényieken és a koppányszántóiakon kívül kevesen tudják, hogy a huszonöt éve égi filmstúdió alapításába fogott Gyöngyössy Imre filmrendező, dramaturg, költő Értényt tekintette szülőfalujának. Megismerte az embereket, a kultúrát, a morális törvényeket, a világképet, a szó, a dallam, a mozdulat konkrét közlésjellegét. Értényből tarisznyált. Az Oscar-díjra jelölt Jób lázadása című alkotásáról így emlékezett a szülőfaluját és Tolna megyét nemcsak országnyivá, hanem azon túlivá is tágító, szívével és szemével látó, kivételes ember: „… sok benne a személyes motívum. Valóságos alak az a hajdani kisfiú is, aki életre szóló örökségként hordozza szeretettől, szellemtől és a természet törvényeitől brutálisan elpusztított világunkat. Kötelességem volt, hogy Kohn Emánuelnek és feleségének, Margit mamának emléket állítsak.”

Alkotótársaival, Kabay Barnával és feleségével, Petényi Katalinnal együtt gondolkodva, munkálkodva „egyre elkötelezettebben mutatta be napjaink legjellegzetesebb tragédiáját, az otthonokból és az ősök örökségétől elszakítottak sorsát. A hűségéért, a tanító, szerető szolgálatáért, az emberségéért – az elszármazottak és a maradék tükék javaslatára – az önkormányzat posztumusz díszpolgári címmel ismerte el Gyöngyössy Imre munkásságát. Petényi Katalin meleg szavakkal köszönte meg, hogy az értényiek éltetik férje emlékét. A műsorban elhangzott két Gyöngyössy-vers Holló Katalin, illetve Bartha Zsolt tolmácsolásában, a laudációt pedig „bérmakörösztfia”, Tóth Károly olvasta fel.

Petényi Katalin megköszönte, hogy éltetik férje emlékét Fotó: Holló Katalin

Egy maroknyi föld összetart

A templomból kilépve minden elszármazott kapott egy-egy parányi batyut, amelyben kevéske elindító, visszaváró, éltető és összetartó értényi föld van.

A Gyöngyössy- és az iskolai emléktábla koszorúzása után szalagokat kötöttek az emlékfákra, majd a finom ebédet követően az Ótus László karnagy dirigálta tamási Szent Cecília Katolikus Zenekar műsorának tapsoltak. A jóízű beszélgetésekhez, nótázásokhoz dr. Kovács Zoltán, Neumayer János és Ékes László adta a harmonikazenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában