adománybolt

2019.06.14. 14:00

Felmérték, hogy mire van a legnagyobb kereslet

Több mint negyvenkétmillió-hétszázezer forintos támogatásra pályázott, és ezért az összegért majd kétszáz konkurens civil szervezettel együtt szállt versenybe a Segíts Rajtam! Hátrányos Helyzetűekért Alapítvány, tájékoztatta lapunkat Keszthelyi Krisztina, a szervezet képviselője.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Mint arról korábban beszámoltunk, a Segíts rajtam! Hátrányos Helyzetűekért Alapítvány adományboltot szeretne létrehozni a megyeszékhelyen. A felajánlott támogatás, amelyre pályáznak, egy angliai székhelyű nemzetközi áruházlánc közösségi programja keretében valósul meg.

– Bízunk a pozitív elbírálásban, de még augusztusig várnunk kell – nyilatkozta lapunknak Keszthelyi Krisztina, aki az alapítvány működtetése mellett az I. számú gyermekotthonban csoportvezető nevelő, a Fogyatékosok Nappali Intézményében tart zenei órákat, és látássérültekkel is foglalkozik.

Elmondta, hogy bármilyen tárgyi adományt, ruhaneműket, használati és dísztárgyakat, edényeket, kerámiákat, képeket, kisebb tárgyakat már most szívesen fogadnak, mert a megpályázott összeg megnyerésétől függetlenül is mindent megtesznek, hogy létrejöjjön az adománybolt. Ahogy fogalmazott, örülnének, ha a későbbiek során tudnának szekrényeket, bútorokat, hűtőket is tárolni, de maga a tárolás a karitatív szervezeteknek is nehézséget okoz. Fontos a számukra, hogy helybe érkezzenek az adományok, el szeretnék kerülni, hogy utaztassák azokat, ezzel is terhelve a környezetet.

– Közvetlen tapasztalatunk van az adománygyűjtés területén. Azt vettük észre, hogy a cipő az, amit az emberek addig hordanak, amíg tudnak, valamint a ruhákból el is vannak látva a rászorultak. Ugyanakkor ezekre van igény, valamint a tárgyi adományokra – mondta Keszthelyi Krisztina.

Számadataik nincsenek, nem végeztek kutatást arra vonatkozóan, hogy hány hátrányos helyzetű ember él Tolna megyében, akiknek jól jön majd az adománybolt. Az adományokat ingyen kapják, és ugyan értékesítik, de a beérkezett összeget a bolt fenntartására, és a rászorulók további megsegítésére, támogatására fordítják majd.

Adomány az áru

Az adománybolt, más néven charity shop ötlete Angliából származik. Tőlünk nyugatra olyan üzletek hálózatát takarja ez az elnevezés, amelyeket különböző nonprofit szervezetek tartanak fenn, elsősorban azért, hogy az ezekből befolyó bevételekből (is) finanszírozzák a tevékenységüket. E boltok árukészlete adományként kapott hasznos, praktikus vagy éppen értékes tárgyakból áll, melyeket kedvező áron árusítanak. Az első hazai adományboltot a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány hozta létre. Ma már az ország több településén működik ilyen üzlet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában