Erdélyi Magyarok

2019.06.27. 08:30

Középiskolások lapozhatják a régi szakácskönyvet

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete arról tájékoztatott, hogy az országos szervezetükkel szeretnék magyar középiskolai könyvtárakba eljuttatni azt a több mint száz oldalas kötetet, amely régi székely recepteket foglal magában, és báró Radvánszky Béla gyűjteményes forrásmunkája. A szakácskönyvet az erdélyi fejedelem főszakácsa írta 1580-ban. Egyszer már kiadták 1893-ban, tavaly pedig az Erdélyi Körök Országos Szövetsége adta ki, kibővítve.

– Erdélyben, az országos egyesületünk jóvoltából, már sok középiskola könyvtárába eljutott a kiadvány – mondta lapunknak Bándi Imre elnök. Az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének az idei nyáron emellett is sok dolga van, hiszen lesz egy egyhetes táboruk augusztus közepén, valamint a májusban, a paksi Város Hete rendezvénysorozat miatt elmaradt Családi napot is hamarosan megtartják. Erre legalább nyolcvan-száz főt várnak. Az érdeklődőket foci, tenisz, és különféle sportok várják, a lányoktól, asszonyoktól pedig megtanulhatnak varrni, kosarat fonni. A Családi napon babgulyást és krumplipaprikást főznek, valamint a nap tiszteletére hagyományos erdélyi puliszkás ételeket.

Az egyesület ez utóbbi programponttal már a szeptember 7-i Puliszka fesztiválra is megkezdi a felkészülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában