időjárás

2019.06.11. 11:30

Medárd nem hozott sok esőt, forró nyár lesz

Június 8-án, szombaton volt Medárd napja. A népi hiedelem szerint, ha ezen a napon esik, akkor negyven napon át esni fog. Az előrejelzések szerint a június forró lesz egyre kevesebb csapadékkal.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Az április melegebb volt az átlagnál, a május pedig hűvösebb, az előrejelzés szerint júniusban végre meleg lesz, fülledt idő, zivatarokkal tarkítva. A légkör annyira bizonytalan, hogy szinte minden nap megdörrenhet az ég, és kisebb-nagyobb esővel locsolja meg a megye egy-egy szegletét.

Dr. Vörös Géza agrármérnök szerint visszanézve az elmúlt évtizedeket van alapja a Medárd-napi hiedelemnek. Az elmúlt kilenc évben kétszer esett Medárd-napon és akkor a június is csapadékosabb volt, zömében azonban száraz volt a június, sőt egyenesen aszályos.

Eddig a 2003-as esztendő a szárazság csúcstartója a megyében, hiszen egész hónapban csak 6 milliméternyi eső hullott és közben 21 hőségnap volt. A 2010-es pedig az eddigi legcsapadékosabb június volt, 180 milliméternyi eső hullott, június 18-án Szekszárdon fél óra alatt 45 milliméternyi jéggel kombinálva. A legszélsőségesebb június pedig 2006-ban volt, a hónap elején csak tíz fok volt, így a fűtést is újraindították, majd olyan meleg lett, hogy a hónap második felében tizennégy hőségnapot is be lehetett jelölni.

Dávid Mihály nyíregyházi magánmeteorológus szerint idén is forró nyár lesz, ami már elkezdődik júniusban, kisebb megszakításokkal tarkítva folytatódik július első felében. Ennek a hónapnak a második fele viszont hűvösebb lesz a nyári értékekhez képest, augusztus első felében igazi kánikula lesz, 20-a környékén viszont lehűl az idő 25 fok környékére, ami marad szeptember végéig. A legszárazabb időszak augusztusban, szeptemberben és októberben lesz a magánmeteorológus szerint.

Dr. Vörös Géza arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan számítani kell a repülő apró fekete bogarak inváziójára. A levéltetű ebben az időszakban átmegy a nyári gazdanövényekre, gyümölcsfákra, gyomnövényekre, mindezt repülve teszi meg. Az apró bogarak egyébként kiváló táplálékot jelentenek a fecskéknek.

A nyár velejárói az egymást váltó időjárási frontok, zivatarok, fülledtség is. Megelőzni nem lehet a fronthatásokat, de fel lehet rájuk készülni, mondta Ferk Dóra szekszárdi háziorvos. Ajánlatos figyelni az orvosmeteorológiai jelentéseket. Annak, aki már kitapasztalta, hogy számára melyik gyógyszer válik be, érdemes azt előre beszerezni.

A szívbetegeknek frontok érkezésekor stresszoldó szerek használatát javasolják a kardiológusok is. De akár természetgyógyászati termékek is enyhülést hozhatnak a panaszokra. A frontokkal járó esők hatása nyáron igen pozitív, mert csökkenti a levegőben szálló virágpor mennyiségét, ami az allergiások számára azért némi megkönnyebbülést hoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában