hitélet

2019.07.12. 15:36

Udvardy György pécsi püspököt veszprémi érsekké nevezte ki Ferenc pápa

A pápa pénteken Udvardy György pécsi megyéspüspököt a veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki. Pécsre új püspök kerül.

bama.hu

Fotó: bama.hu

Udvardy Györgyöt 2011. április 9-én nevezték ki pécsi megyéspüspökké, majd 2011. április 25-én iktatták be.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának sajtóosztálya a bama.hu megkeresésére közölte, hogy Ferenc pápa nevezi majd ki az új pécsi püspököt a közeljövőben.

[embed]]

Az Egyházi Törvénykönyv 401. kánonjának 1 paragrafusa szerint „az a megyéspüspök, aki betöltötte a hetvenötödik életévét” be kell, hogy nyújtsa hivataláról való lemondását a pápának, „aki az összes körülmények figyelembevételével hozza meg döntését”. A korábbi veszprémi érsek, Márfi Gyula korábban kérte nyugdíjazását, amit Ferenc pápa elfogadott és döntött az utódjáról is.

Udvardy György 1960. május 14-én született Balassagyarmaton. 1985. június 15-én szentelték pappá Esztergomban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szolgálatára. 2004. február 21-én, Esztergomban szentelték püspökké. 2015-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában