Jó példával járnak elöl

2019.08.02. 17:30

A felújítás során a fecskék védelméről sem feledkeztek meg

Műfészkekkel pótolják azokat a fecskefészkeket, amelyeket a gerjeni általános iskola felújítása miatt el kellett távolítani.

Hanol Erzsébet

20190731 , Gerjen, Gerjenben az iskola felújítása során leszedik, a fecskefészkeket majd azt pótolják mesterséges fészkekkel Fotó: Makovics Kornél

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Fecskefészkek eltávolítására kaptunk meghívást. Szerencsére nem egy újabb olyan esetről volt szó, amikor mit sem törődve a tojásokkal és a fiókákkal leverik a fecskefészket, hanem egy jó példáról, szakszerű és jogszerű eljárásról. A gerjeni általános iskolában felújítás zajlik, az eresz alatt pedig megbújt hat fecskefészek, amelyeket a külső szigetelés miatt kellett eltávolítani.

Dr. Németh Zoltán, a kivitelező R.E.D-HUNGARY Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy amikor észlelték a fészkeket, tudták, megoldást kell találni. Ezt nemcsak a jogszabályi kötelezettségek miatt tartották fontosnak, hanem azért is, mert szem előtt tartják a környezetvédelmet.

A szükséges engedélyt a megyei kormányhivatal adta ki, a szakmai iránymutatást pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei nyújtották. A fészkek eltávolításával megvárták a költési időszak végét, így a madarakat nem veszélyeztették, és csúszás nélkül, a tanévkezdésre be tudják fejezni a munkát. A leszedett fészkek helyére műfészkeket helyeznek el, így a fecskék jövőre is otthonra lelhetnek az iskolánál.

A műfészkek felhelyezéséről Tóth István Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szekszárdi csoportjának elnöke adott tájékoztatást a felújításon dolgozóknak. Elmondta, hogy a műfészkeket lehetőség szerint ugyanúgy kell visszahelyezni, mint ahogy korábban az eredeti volt.

Arról is beszélt, hogy a költési időszakon kívül lehetséges a fecskefészkek elbontása, de ezt kizárólag a megfelelő hatósági engedély birtokában szabad elvégezni, és gondoskodni kell a pótlásról. Ez nemcsak a közintézmények, hanem magáningatlanok esetében is igaz. Tóth István Zsolt kiemelte, hogy példaértékű a gerjeni önkormányzat és a kivitelező hozzáállása, és az iskolánál költő fecskék tavasszal visszatérnek, így a gyerekek látják az odafigyelés hasznát.

Nagy szükség volt az iskolafelújításra

Tóth István Zsolthoz hasonlóan Romhányi Károly, Gerjen polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek előtt szeretnének jó példával elöl járni, hiszen fontosnak tartják a természetvédelmet és a hagyományőrzést, és ezeket a szempontokat a falufejlesztés során is figyelembe veszik. A fészkek esetében a Szedresi Sziget Egyesület volt segítségükre.

Az iskola energetikai korszerűsítésére mintegy ötvenmillió forintot nyert az önkormányzat TOP-forrásból. A polgármester hozzátette, hogy nagyon várt fejlesztés ez, ugyanis a téli időszakban igen nagy volt az épület hővesztése. Most szigetelik az iskolát, cserélik a nyílászárókat és a kazánt, egyúttal napelemeket is elhelyeznek a tetőn. A munkálatok jelentős része a tanévkezdésre elkészül.

Borítóképünkön Tóth István Zsolt, a madártani egyesület szekszárdi csoportjának elnöke látható, aki segített a fészkek eltávolításában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában