oktatás

2019.08.08. 17:30

Idén korán érkeznek az új tankönyvek

A szokásosnál korábban kezdte meg a tankönyvek kiszállítását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello). A Tolna megyei iskolákban augusztus közepén várható, hogy a tankönyveket leszállítják.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A szekszárdi Baka István Általános Iskolában az elmúlt három évben nem volt probléma a könyvek kiszállításával, határidőre minden diák megkapta hiánytalanul a tankönyvcsomagját, mondta Parrag Katalin intézményvezető. Idén a jövő héten, 15-én érkeznek a könyvek, erre a napra már előre mozgósították az önkéntesen jelentkező diákokat és a tanárokat is, akik segítenek a pakolásban. Ezt követően majd az osztályfőnökök kicsomagolják a könyveket, és a diákoknak személyre szólóan adják át. Az alsó tagozatos tanulók évnyitó után, a felsősök augusztus utolsó napjaiban vehetik majd át a tankönyveket. Az általános iskolások részére egyébként idén is minden tankönyv ingyenes lesz.

A decsi általános iskolában augusztus 10-e körül érkeznek majd a tankönyvek a Kellótól, azaz a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től, mondta Bergerné Ifju Erzsébet igazgató. Ebbe az intézménybe százötven diák jár. A szülők kérésére augusztus 23-ától már átvehetők lesznek a könyvek, így még az iskolakezdés előtt lehet ismerkedni velük, illetve bekötni, felcímkézni őket.

A szekszárdi Garay Gimnáziumba is hamarosan megérkeznek a tankönyvek, tájékoztatta lapunkat Heilmann Józsefné igazgató. A diákok a tanítás első napjaiban kapják kézhez. A gimnáziumokban a 9. évfolyamig ingyenes a tankönyv, a 10. évfolyamtól viszont fizetni kell érte. Ugyanakkor minden diák maga rendelhette meg – a tanárok javaslata alapján – a saját könyveit, így például akinek van idősebb testvére, és tőle megmaradt jó állapotban néhány könyv, azokat nem kellett újból megvennie.

A napokban egyébként összesen tizenhárommillió tankönyvet szállít ki a hazai iskolákba a Kello. Ebben az esztendőben a tavalyinál félmillióval több állami fejlesztésű tankönyvet rendeltek az általános és középfokú intézmények. Az általunk megkérdezett iskolák vezetői elmondták, örülnek neki, hogy a szokásostól eltérően az idén korábban kapják meg a tankönyveket, mert így nem kell augusztus végén kapkodniuk, van idő a szétválogatásra.

Bár még tart a nyári szünet, nem árt tudni, hogy a szeptembertől induló tanév száznyolcvan napos lesz. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 25., míg utána az első tanítási nap november 4. A téli szünet december 20-án, pénteken kezdődik, és január 6-án csengetnek be először. A tavaszi szünet első napja április 9., az utolsó pedig április 14.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában