testvérvárost szeretnének

2019.08.11. 13:00

Még keresi az ideális partnert a község

Elsősorban német nyelvterületen szeretnének megfelelő partnertelepülést találni.

Brunner Mónika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Évek óta próbál partnerkapcsolatot kiépíteni külföldi településsel Szakadát – tájékoztatta lapunkat Laszk Gábor polgármester. Elmondta, hogy az 1946–48-as kitelepítés során hatszázkét embernek kellett elhagynia Szakadátot, akik sajnos egész Németország területén szétszórva telepedtek le, így nem találtak olyan települést, ahol nagyobb számban éltek volna egykori szakadátiak, akiknek révén partnerkapcsolatot kezdeményezhettek volna. Pedig ha ilyen megállapodás születik, az számtalan előnnyel jár.

Elég csak a csereüdültetésekre, a nyelvtanulási lehetőségekre, szakmai találkozókra, a kultúra, a kereskedelem, a sport, az önkormányzatok és a civil élet területén kialakuló együttműködésekre gondolni. Egy-egy sikeres partnerkapcsolat mindkét fél számára kedvező lehet, mind az önkormányzatot, mind a településeken élők szempontjából. Mint elhangzott, a településen működő hagyományőrző nemzetiségi egyesületnek köszönhetően egyelőre két külföldi énekkarral ápolnak kulturális kapcsolatot. Az egyik az ausztriai Grazban, a másik a németországi Plauenben működik.

Természetesen tovább keresik a lehetőségeket a kapcsolatok kiterjesztésére, hiszen mindennel rendelkeznek ahhoz, hogy sikerrel járjanak. Elsősorban német nyelvterületen szeretnének megfelelő partnert találni. Szakadáton 1987 óta működik a hagyományőrző egyesület, valamint 1991 óta a német nemzetiségi önkormányzat. A településre sok külföldi érkezik minden évben, és nem csak látogatóba, szívesen vásárolnak ingatlant is, ugyanis a falu lakosságának hatvan százaléka beszéli a német nyelvet. Bíznak abban, hogy a falu nyugalma, szép természeti környezete, a helyiek vendégszeretete vonzóvá teszi Szakadátot, mint partnertelepülést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában