kiskertész

2019.08.04. 13:00

Melegben gyakran kell öntözni a muskátlit

Mauthner Ilona

20190723 Csákánydoroszló Függönyként virít a muskátli Vali néniék (Horváth Árpádné) erkélyéről idén is. Mindig csodájára járnak a szomszédok. fotó: Szendi Péter szp Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Alig akad olyan családi ház, vagy balkonos lakás, ahol a muskátli vagy a petúnia ne kapna helyet. Mindkét virág a nyarat idézi, bár a muskátli a késő őszi időszakot is nagyon jól viseli. Nem is érzi jól magát déli fekvésű helyeken, kell neki az árnyék és a sok öntözés.

A nyári melegben a muskátlikat rendszeresen öntözni kell, ám nem mindegy hogyan, és az sem, mennyi vizet adunk ezeknek a közkedvelt virágoknak. A fiatal és kisméretű növények kevesebb vizet igényelnek, mint a nagyobb példányok, hiszen minél nagyobbak a levelek, annál több nedvességet párologtatnak el.

Tavasszal még kevesebb vízzel is beérik a muskátlik, míg nyáron a nagy melegben már akár naponta többször is szükség lehet öntözésre. Ám ha az időjárás megváltozik, és kissé lehűl a hőmérséklet, vagy csapadékos idő érkezik, érdemes a locsolást is csökkenteni, hiszen a muskátli hamar kirohad a sok víztől. Mindig figyeljünk oda, hogy a cserép vagy a láda alján legyen vízelvezető lyuk, mert a pangó víztől a gyökerek hamar rothadásnak indulnak.

Az álló muskátlikat, ha cserépben tartjuk, többet kell öntözni, így a nagyobb edénybe vagy ládába ültetett muskátlikat elég két-háromnaponta meglocsolni. A futómuskátli több nedvességet igényel, főleg ha cserépben neveljük őket, akár naponta is locsolhatjuk a nyári melegben. Az öntözésre a legjobb időszak nyáron a kora reggeli vagy kora esti órák, így elkerüljük, hogy a vízcseppek kiégessék a növény leveleit. Érdemes hetente egyszer az öntözővízhez speciális muskátli tápoldatot keverni, de a nagy kálium- és foszfortartalmúak is ideálisak.

A petúnia

A petúnia egynyári virág. Minden évben újra kell magot vetni, vagy a vásárolt palántákat kiültetni.

Ültethetjük akasztós virágtartóba, virágládába is, amelyről akár egy méter hosszan is leomlik a virágzuhatag. Színe változatos, a fehértől a sötét liláig, pirosig. Öntözni naponta kétszer, reggel és alkonyatkor érdemes, esővízzel. Mindig várjuk meg, míg kiszárad a földje. Az elnyílt virágokat szedjük le, az elszáradt szárát vágjuk vissza, újat hajt majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában