munkaerőpiac

2019.08.21. 14:00

Motiváció, képzettség is kell a jó álláshoz

Tolna megyében a munkanélküliség 3,4 százalék, mondta lapunknak Kajsza Péter, az Újra Dolgozni Tolnában Egyesület elnöke. A munkaerőpiacon nagyon keresettek a szakemberek, de az álláskeresők felkészültségét tekintve leginkább betanított munkásként több műszakban, illetve adminisztratív, irodai területen van lehetőségük elhelyezkedni.

Brunner Mónika

20190815_Szekszárd_Kajsza Péter a Dolgozni Tolnában Egyesület elnöke._Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A térség munkaerőpiacát jellemezve, Kajsza Péter elmondta, hogy tapasztalataik szerint a munkát keresők közül a legtöbben nyolc általánossal rendelkeznek, őket követik a középfokú végzettségűek, és van néhány felsőfokú végzettségű, diplomás álláskereső.

Az álláskeresők közül a legnagyobb számban a 18–50 évesek keresnek munkát, de az 50 év felettiek, valamint a nyugdíjasok is gyakran fordulnak hozzájuk. A megyeszékhelyen, a krónikus szakemberhiányon túl, leginkább betanított és irodai, adminisztratív munkákra keresnek munkavállalókat. A betanított munkák üzemi operátori munkákat jelentenek, egy vagy több műszakban, amelyek során a munkavállalók csomagolnak, autóalkatrész-gyártásban vesznek részt, kábeleket szerelnek össze.

Kajsza Péter az adminisztratív munkákkal kapcsolatban elmondta, hogy sajnos sok munkavállaló még 2019-ben sem tudja használni a számítógépet. Emellett régi sztereotípia köztük, hogy az adminisztratív feladatok elvégzéséhez elég az érettségi, csakhogy az elmúlt években a munkaerőpiac rengeteget változott, ezért számos olyan ismeretre, képzettségre van szükség, amelyek nélkülözhetetlenek például irodai területen.

Így hát a munkavállaló hiába vágyik egy egyszerű, könnyen elvégezhető, fizikai megterhelést nem igénylő, napi nyolc órás, jól megfizetett munkára, ha arra nem alkalmas. Kajsza Péter elmondta, emellett munkavállalói részről sok esetben elégedetlenek a Tolna megyei fizetésekkel, amelyek összege általában a minimálbér környékén mozog.

– Minden cég más és más feltételekkel veszi fel az alkalmazottjait, ugyanakkor a minimálbér kifizetése mellett a munkáltatók plusz juttatásokat ajánlanak a számukra, amelyek célja, hogy hosszú távon tudjanak velük dolgozni – mondta Kajsza Péter, az egyesület elnöke.

A társadalom szélére sodródnak

Az Újra Dolgozni Tolnában Egyesület térítésmentesen segíti az álláskeresőket, és a velük a folytatott négyszemközti beszélgetések során igyekeznek irányt mutatni a számukra, hogy minél gyorsabban álláshoz tudjanak jutni. Sok problémával találkoznak: gyakori, hogy a munkakeresőnek lelkileg nehéz talpra állnia, hiszen állástalanként azonnal a társadalom szélére sodródik, nem tudja megemészteni a történteket, értéktelennek érzi magát. – A munkanélkülieket pénzügyileg ugyan nem tudjuk segíteni – az a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hatásköre –, de jobban tudunk egy-egy ügyfélre koncentrálni – mondta Kajsza Péter elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában