az ország tortája

2019.08.01. 17:30

Tóth Norbert a Boldogasszony csipkéjével nyert

A dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett idén az ország tortája. Tóth Norbert szerint ezt egy gyakorlott háziasszony is el tudja készíteni.

Hanol Erzsébet

Budapest, 2019. július 31. Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmestere mutatja alkotását, a Magyarország tortájának választott Boldogasszony csipkéje elnevezésû tortát az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezõinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2019. július 31-én. MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester Boldogasszony csipkéje elnevezésű tortája nyerte el idén a Magyarország tortája címet. A versenyt tizenharmadik alkalommal hirdette meg Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Közleményükben azt írják, ebben az évben harmincegy torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltó a címre. Győztest kétfordulós értékelés után hirdettek. Az első körben az anonim nevezett tortákból kiválasztottak ötöt, azokat újra kóstolták, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a döntősöknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük a tortájukat. Így nyert a Boldogasszony csipkéje. A torta neve a málna dél-dunántúli népies megnevezése, amely utal a növény levelének csipkézett szélére. Ízletessége mellett a málna gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcs.

A nyertes torta összes rétegében megtalálható a málna, egy torta több mint hatszáz grammot tartalmaz. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-ekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítették.

Tóth Norbert elmondta, régóta tervezett egy tortát, amely egy ízt vonultat fel több textúrában. A versenyben szempont, hogy torták elkészítésénél Magyarországhoz köthető, természetes és egészséges alapanyagokat kell használni. – A málna ízében és színében is igazán intenzív, amely jól kombinálható a csokoládéval és a zöldfűszerekkel – mondta a Tóth Cukrászda fiatal cukrászmestere, aki az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, és tavaly bronzérmet nyert.

Abba is beavatott bennünket, hogy a zsűri első visszajelzése az volt, hogy a torta egyszerű, de nagyszerű, ízharmóniája tökéletes. Csupán apró változtatásokat javasoltak. A torta megjelenésében a klasszikus vonalat képviseli, készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket. Tóth Norbert hozzátette, olyan tortát kellett megalkotni, amelyet bárki el tud készíteni. Úgy véli, a Boldogasszony csipkéje egy gyakorlott háziasszony számára nem jelenthet gondot.

Szegedi az ország cukormentes tortája

A „Magyarország Tortája” versenyt minden évben augusztus huszadikához kapcsolódóan, az államalapítás ünnepére, hazánk szimbolikus születésnapi köszöntésére hirdetik meg. Az utóbbi években ezzel párhuzamosan a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is kiírta az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen.

Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere győzött a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával. A torta gesztenyés ízvilágát a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. A Kicsi Gesztenye hozzáadott cukor nélkül készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában