állatvédelem

2019.09.28. 20:00

A felújítás során az állatvédelem is szempont

Tolna megyében a legnagyobb, országos szinten a második legjelentősebb költőtelep a paksi.

Hanol Erzsébet

Fotó: Shutterstock

Az atomerőmű reaktorépületeinek, turbinacsarnokának és 1-es segédépületének külső homlokzati felújítása kapcsán szükségessé vált az épületek szerkezetében, üregeiben, külső falain előforduló védett állatfajok állományának felmérése. A cél az, hogy ez alapján a védett fajok épületekhez kötődő életciklusainak figyelembe vételével tudják ütemezni a felújítás részmunkáit, megelőzve az állatok szándékos vagy véletlen elpusztítását, és elősegítve hosszú távú fennmaradásukat. A Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány szakemberei 2015-ben készítették el a denevérekre, valamint a madarakra kiterjedő felmérést, illetve fogalmaztak meg javaslatokat. Ezek egy részét már megvalósították, vagy a közeljövőben tervezik a kivitelezésüket.

A felmérés során molnárfecskéket, vörös vércséket és házi rozsdafarkúakat, valamint fehérszélű törpedenevért, közönséges késeidenevért, alpesi denevért és rőt koraidenevért figyeltek meg a szakemberek.

A molnárfecskékkel kapcsolatban leírták, hogy Tolna megye legnagyobb ismert fecskeállománya költ az atomerőmű területén, és országos szinten ez a második legjelentősebb költőtelep. Az 1. blokk reaktorépületének déli végén 1105 ép fészket számoltak össze 2015-ben, az 1-es segédépületnél pedig további negyvenhármat. Ez több mint ezer fecskepárt jelent. Vörös vércse pár egy költött a tervezési terület épületein a felmérés idején. A homlokzatfelújítás a védett állatfajok jelenléte miatt természetvédelmi engedélyköteles, ezt a Baranya Megyei Kormányhivatal kiadta a beruházó számára, de bizonyos feltételek betartását is kikötötték, amelyek alapjául szolgál a felmérés.

A Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány szakemberei a molnárfecskék esetében azt javasolták, hogy amennyiben műszakilag nem feltétlenül indokolt a fecskefészkek környezetének bármilyen felújítása, akkor lehetőleg érintetlenül kell hagyni a telepet. Ha mégis szükséges a fészkek eltávolítása, úgy mesterséges fészkeket kell kihelyezni. Az atomerőműtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy már helyeztek ki molnárfecske-műfészkeket a turbinagépház egy kis részére. Az épület teljes homlokzatának felújítása jövőre kezdődik, és a munkálatok során arra törekednek, hogy ahol tudják, meghagyják az eredeti fészkeket.

A természetvédelmi szakemberek javaslata alapján a vörös vércsék számára nyolc mesterséges költőládát helyeztek ki olyan helyeken, ahol nincs emberi zavarás, a karbantartás, az ellenőrzés elvégezhető és nem okoznak gondot az erőmű zavartalan működése szempontjából. Azért helyeztek ki a ládákból többet, mert a vörös vércsék költőhelye évről évre változhat, így a madarak ki tudják választani az adott évben számukra legmegfelelőbbet, illetve annak is megvan az esélye, hogy más madárfaj – például kerecsensólyom, kabasólyom, erdei fülesbagoly – költözik bele.

Denevérodú kihelyezésére eddig nem volt szükség, mivel nem zárták le a szálláshelyüket, viszont csak akkor kezdik meg a denevérek által lakott homlokzat felújítását, miután az utódnevelési időszak befejeződött, vagyis augusztus után.

Mind a beruházó, mind a kivitelező folyamatosan tartja a kapcsolatot a természetvédelmi szakemberekkel, és minden egyes ütem előtt, évi több alkalommal helyszíni egyeztetés során tisztázzák a szükséges természetvédelmi korlátozásokat. Ennek köszönhetően ezidáig nem történt védett állatok pusztulása – áll az atomerőmű tájékoztatásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában