Autómentes nap

2019.09.17. 17:30

A kerékpározást népszerűsíti az autómentesség

Autómentes napot tartanak a hétvégén Európa szerte az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva. Megyeszerte várják programokkal idén is a kerékpárosokat.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva szombaton rendezik Szekszárdon az Autómentes napot. Baka György, a szervező Zöldtárs Alapítvány elnöke elmondta, hogy több mindenben változtattak a korábbi évek gyakorlatán. Egyrészt eddig mindig hétköznap, iskolaidő után tartották a közös kerékpározást, ám mind többen jelezték, hogy jobb lenne hétvégi időpontot választani, így könnyebben lehet családi program a bringázás. A másik igény az volt, hogy ne tekerjenek nagy távot, ne hagyják el a várost a kerekesek, ennek megfelelően változott az útvonal is.

A kerékpározást népszerűsítő programra szombaton 9.30-tól várják az érdeklődőket, iskolai osztályokat, családokat, baráti társaságokat. A Garay térről indul a menetoszlop 10.20-kor, ahol a rajt előtt arra is lesz mód, hogy egy szerelő átnézze a kerékpárokat. A bringások a Csatári körforgó – Tartsay utca – Vasúti átjáró – Hunyadi utcai kereszteződés – Hunyadi utca útvonalon haladnak majd. A kisebbek és a kezdő biciklisek a nagyjából öt kilométer megtétele után a Prométheusz parkba érkeznek meg. A haladók viszont a Hunyadi utcai kereszteződéstől a Pollack utca felé veszik tovább az irányt, a Tehermentesítő út (56-os főút) – Szatmári Kereskedőház (volt Opel Gemenc) – Rákóczi utca – Széchenyi utca útvonalon tekernek. A cél számukra is a Prométheusz park, ahol az Önkéntesek Napja alkalmából a Szekszárdi Civil Kerekasztal ásványvízzel és almával várja a bringázókat.

A résztvevők között kisorsolnak majd kilenc kerékpáros macskaszem és csengő csomagot, kettő világítás szettet és egy kerékpáros fejvédőt. Emellett ezúttal is keresik a legtekerősebb osztályt, vagyis azt, amely a legnagyobb létszámmal képviselteti magát a rendezvényen. A jutalmuk az Autómentes napi vándorserleg lesz. Az összegzésnél a szülők és a testvérek is beleszámítanak – tette hozzá Baka György.

Megyénkben nemcsak Szekszárd csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, hanem Bonyhád, Bölcske, Dombóvár, Gyönk, Nagyszokoly és Tamási is.

Több célt szolgál az Európai Mobilitási Hét

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya az Európai Mobilitási Hét, amelyet ezekben a napokban tartanak kontinens szerte. A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A cél a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A program hazánkban évről évre népszerűbb, és egyre több település csatlakozik hozzá Magyarországon. A közlekedésért felelős tárca azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével hozzájáruljon a célokhoz. A hét idei mottója: „Sétálj velünk!”, ennek megfelelően a témája a gyaloglás, a nem motorizált közlekedés.

Baka György ezzel kapcsolatban elmondta, azt szeretnék, ha a kerékpáros akció révén minél többeket hozzá tudjanak szoktatni a közlekedés ezen formájához. Az autósok figyelmét pedig arra szeretnék ráirányítani, hogy szálljanak ki a járműből, váltsanak biciklire. A rendszeres mozgás mindenkinek a saját érdeke, hiszen az egészségmegőrzést szolgálja. Az pedig, ha minél többen közlekednének nem motorizált járművel, a klímavédelmet is segítené – hangsúlyozta Baka György.

Kapcsolódó programok

Megyénkből Szekszárd Bonyhád, Bölcske, Dombóvár, Gyönk, Nagyszokoly és Tamási is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez.

Bonyhádon már csütörtökön várják a résztvevőket. A gyalogos felvonulás fél tízkor kezdődik, a kerékpáros felvonulás pedig délután 14 órától lesz. Ez utóbbit fél kettőkor egy flashmob előzi meg. A rendezvénytéren egészen 15 óráig folyamatosan lesznek programok, köztük zumba, extrém kerékpáros bemutató. A DDKK Zrt. pedig ingyenes helyijáratos tömegközlekedést biztosít.

Dombóváron pénteken a Tinódi Ház és Dombó Pál utca lesz a programok helyszíne. Lesznek ügyességi feladatok, mesekert. Idén is keresik a legfittebb dombóvári céget, intézményt, amelyhez szeptember 20-án reggel a legtöbb munkatár gyalog vagy kerékpárral érkezik. A játékra ma még lehet regisztrálni a [email protected] címen. A nem autóval érkező iskolások péksüteményt, ivólevet és tombolaszelvényt kapnak ajándékba. A tombolasorsolás 18.45-kor lesz, amelyet koncert követ.

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában