előadás

2019.09.27. 17:30

A professzor szerint korlátot kell szabni a tömeges migrációnak

Ha valaki tisztában van az afrikai viszonyokkal, az prof. dr. Ternák Gábor. A fertőző betegségek nemzetközi hírű szaktekintélye nemrég Sióagárdon tartott előadást.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Volt miről, hiszen a professzor bejárta a trópusokat. Nigérián kívül huzamos időt töltött Laoszban, emellett barangolt a pápuák földjén, Új-Guineában, segített Srí Lankán a cunami kárvallottjainak, és választást felügyelt Kambodzsában.

Az már csak ráadás – és ma már történelem – hogy az amerikai csapatokkal és magyar orvoskollégáival együtt őrnagyi rangban szolgált Szaud-Arábiában, az Öböl-háborúban és Mátyás királyunk óta először megnyert az ország számára egy egész hadjáratot. Ezekben az években Szekszárdon élt, főorvosként dolgozott a Balassa János Kórházban, és a körzet országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett. Ezért is jön minden esetben nagy örömmel Tolna megyébe.

Politikusi vénáját nem tagadva és ehhez egészségügyi szaktudását rendelve Sióagárdon a migráció kérdéséről is elmondta véleményét.

– Tragikus fejleménynek tartom a tömeges elvándorlást, és őszintén sajnálom azokat a jobb sorsra érdemes embereket, akik ilyen helyzetbe kényszerülnek – kezdte prof. dr. Ternák Gábor. – Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy rengeteg azok száma, akiket felbiztattak az elvándorlásra. Hatalmas bizniszről van szó, adott időn belül több bevétel származik belőle, mint a prostitúcióból és a kábítószerből együttvéve. Meggyőződésem, hogy ennek a végtelen tömegeket megmozgató migrációnak hatékony korlátokat kell szabni, mert ellenkező esetben valóban kicserélődhet Európa. Érdekes módon ezek a tömegek nem a Nyugathoz képest is gazdagabb, közel-keleti arab országok felé veszik az irányt, hanem Európa felé. Nincs más megoldás, meg kell védenünk a külső határokat. A jelenség lehetséges orvostudományi vonzata pedig nem más, mint nemcsak az ismert betegségek – tuberkulózis, májgyulladás, AIDS – gyakoribb jelentkezése a krónikus hordozók miatt; hanem behurcolása olyan trópusi betegségeknek is, melyekkel az itthon praktizáló orvosok még sohasem találkozhattak.

Szekszárd is díjazta munkáját

Prof. Dr. Ternák Gábor három évvel ezelőtt ugyancsak Sióagárdon tartott előadást. Akkor diplomáciai missziót is ellátott, miután Nigériában Magyarország nagyköveteként teljesített szolgálatot. Közel negyven év elteltével látta viszont fiatal felnőttkorának afrikai színterét. Részlet az akkori interjúból.

– Azért az orvosi hivatásról diplomataként sem mondtam le: külön engedély birtokában Nigéria Zaria nevű városának egyetemén tanítok – tudtuk meg a Pro Urbe Szekszárd emlékplakettel kitüntetett professzortól. – De mindenekelőtt hadd mondjam el: az elmúlt években sokszor jártam Kelet-Afrikában, elsősorban Kenyában, ahol trópusi tanfolyamokat szerveztem orvosoknak, de voltam Szomáliában és Tanzániában is. Azt gondoltam, hogy nyugdíjas koromra ebben a térségben fogok dolgozni, de visszatérő álmom volt, hogy Nigériában vagyok. Az álom beteljesült…

Napjainkra visszatérve, a Pécsett élő professzor most is aktív, a közeli Komló kórházában gyógyítja a pácienseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában