rotary magyarország

2019.09.12. 07:00

A Rotary Magyarország vezetője az atomerőműben is letette névjegyét

Bár Dunakeszin él családjával együtt, és munkája a fővároshoz köti, Kézdi László kazincbarcikai gyökerekkel rendelkezik. Sőt, egy igen erős szál révén a Rotary Magyarország kormányzója – egyúttal a Rotary Club Budapest Margitsziget tagja – akár tiszteletbeli Tolna megyei is lehetne. 

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Kölesd, a kis vármegyeháza adott otthont annak a régiós találkozónak, melyen Kézdi László tartott előadást. Előtte készséggel nyilatkozott.

– Hosszú ideig voltam Kazincbarcikán egy jelentős vegyipari cég kereskedelmi igazgatója – mondta a kormányzó. – Azután váltottam és saját céget alapítottam, ezt vezetem immár tizenkét év óta. Vegyipari gépészként pedig mi más lehetne a hobbim, mint a pálinka főzés: hiszen a lepárlás a legszebb vegyipari művelet.

Kézdi László egy baráti házaspár révén került kapcsolatba a Rotary mozgalommal. Ám hosszú ideig egyszerűen nem volt ideje eljárni a klub összejöveteleire. Csak miután Dunakeszire költözött, jelentkezett ismerőseinél: immár van egy „szabad vegyértéke.”

– Annak rendje s módja szerint végigjártam a felvételi ügymenetet – folytatta. – Hét és fél év tagsági viszony kaptam bizalmat a kormányzói feladatok ellátására. Ami azért figyelemre méltó, mert általában ennél jóval hosszabb idő, előélet szükséges ennek a pozíciónak a betöltéséhez. Át is kellett gondolnom két évvel ezelőtt – amikor is klubomtól jelölést kaptam – , hogy rendelkezem-e elegendő tapasztalattal a Rotary kerekének előreforgatásához? Felhívtam egykori kormányzó barátaimat és kikérdeztem őket tapasztalataikról. Válaszaik megnyugtattak és jómagam is arra jutottam: miután mindig a Rotary sűrűjében voltam, vállalnom kell a

megbízatást.

A kormányzó jelöltek kötelező jellegű felkészítésen ismerkednek meg tennivalóik részleteivel. Két éve Kolozsváron, tavaly Jordániában és Németországban, idén pedig az Egyesült Államokban, azon belül San Diego városában zajlottak ezek a rendezvények. Nem is kell különösebben részleteznünk, hogy utóbbi országban, a Rotary hazájában milyen pontosan megkoreografált, látványos, életre szóló élményt jelentő eseményről van szó. Nagyjából–egészéből olyan, mint egy olimpiai megnyitó, felvonulással, a magyar csapat élén a nemzetiszín zászlóval...

Kézdi László megválasztás óta szorgosan járja az országot, az összes, azaz szám szerint ötvennégy klubot felkeresi. Kölesdi megállója az ötödik a sorban. Mint kiderült, nagyon is jól ismeri megyénk egyik fontos vidékét.

– Mint vállalkozó, a Paksi Atomerőműnek dolgoztam jó pár évig. A történet érdekes. Egy kis vegyipari cég korrózió védelmi bevonatait népszerűsítettem, azonban egyre több kérdést kaptam a létesítmény szakembereitől. Mire a válaszok végére jutottam, nyugtázhattam, hogy előttem van egy közel negyven oldalas, az atomerőmű által kézbesített szerződés. Az Üzemidő Hosszabbítási Project kapcsán új bélelési és bevonati rendszert és technológiát fejlesztettünk ki egy általam létrehozott nemzetközi konzorcium keretében. A több évig tartó, sikeres tesztek után nagyon várom, hogy a munkánk hasznosuljon az erőműben.

A Rotary Magyarország kormányzója erős hittel rendelkezik, ami ebben az esetben azt jelenti: hisz magában, munkatársaiban és az általa képviselt, másokat is gyarapító ügyben. Azt vallja: ha van hit, jó stratégia és hatékony cselekvés, akkor minden esély megvan a győzelemre. Ezzel a célszerűségre és hatékonyságra törekvő gondolkodásmóddal megférnek a nosztalgikus érzések.

– Vidéken gyerekeskedtem és máig bennem élnek azok a tájak és épületek, melyeket akkor láttam – idézte fel egykori önmagát. – Amikor Kölesdre érkeztem és beléptem a kis vármegyeháza udvarára, régi emlékek kerítettek hatalmukba. Ilyen, téglából kirakott járdát legutóbb évtizedekkel ezelőtt gyermekkorom színhelyén, Furtán, ebben a Hajdú–Bihar megyei faluban láttam. Én kedvelem a vidéki embereket, egyenesek, őszinték és ez jó hatással van a helyi Rotary klubok működésére is, kiváló összhangban dolgoznak együtt a települések vezetőivel.

Önzetlen szolgálat

Kézdi László kormányzói éve alatt célul tűzte ki a klubok közötti kapcsolatok, a klubok és a lakóközösségek, valamint a Rotary Magyarország további erősítését. Az érdeklődők előtt minden klub ajtaja nyitva áll, szívesen vesznek maguk közé olyan 25–70 év közötti férfiakat és nőket, akik elfogadják a Rotary legfőbb alapelvét: a barátságon alapuló önzetlen szolgálatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában