konferencia

2019.09.26. 14:00

A Sommerfest hét szépsége lenyűgözte a Parlamentet

Híre kelt a bonyhádi Sommerfesten tartott országos sváb szépségkirálynő-választásnak. Annyira, hogy a versenyzők közül hét üde jelenség a múlt héten a Parlament fényét emelte. A népviseletbe öltözött csinos lányok az Ösztöndíjas Nemzetiségi Pedagógushallgatók I. Országos Konferenciájának közönségét kápráztatták el.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

A parlamenti konferencia résztvevői két fontos területet tárgyaltak. Egyrészt Ritter Imre német nemzetiségi képviselő számolt be az ösztöndíjprogrammal kapcsolatos eddigi tapasztalatokról, másrészt nemzetiségi oktatási szakértők világítottak rá a köznevelésben felmerülő nyitott kérdésekre. Így egyebek mellett az ösztöndíjprogram továbbfejlesztésének elképzelhető módjaira, valamint a pedagógushiány mérséklését célzó lehetséges intézkedésekre. Dr. Manz Adelheid, a bajai Eötvös József Főiskola tanára közölte, hogy az említett felsőfokú intézmény ettől a félévtől elindította a német nemzetiségi bölcsődei nevelő képzését is, amely szint eddig teljesen hiányzott a rendszerből.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a nemzetiségi ösztöndíjprogramról tartott előadást, emellett a pályázat benyújtásához szükséges információkról is tájékoztatta a hallgatóságot. Ezt követően hivatalosan is bejelentette a 2019/2020-as tanévre kiírt nemzetiségi ösztöndíjprogramot: abban magyar állampolgársággal rendelkező, nemzetiségi óvodapedagógus, nemzetiségi tanító és tanár, illetve nemzetiségi középiskolai tanár szakos, nappali vagy levelező tanrendben beiratkozott hallgatók vehetnek részt. Ők az első félévben egységes havi ösztöndíjban részesülnek, melynek mértéke nappali tagozatos hallgatók esetében 60 ezer forint, levelező munkarendben tanulók esetében 40 ezer forint. A második és minden további szemeszterben ez az összeg a tanulmányi teljesítménytől függ: nappalis hallgatók 25 ezer és 75 ezer forint közötti, levelezősök 15 ezer és 50 ezer forint közötti összegben részesülhetnek.

A konferenciát többek között gesztelyi, pilisvörösvári, felsőszölnöki és budapesti nemzetiségi iskolák tanulói tették változatossá. A műsor lebonyolításában a bonyhádi szépségverseny résztvevői segédkeztek, akik a konferencia után Ritter Imre német nemzetiségi képviselő vezetésével nézhették meg a Parlament épületét.

Sváb viseletben

A 18 éves Rittinger Rebeka az első udvarhölgy címét szerezte meg a sváb szépségkirálynő-választáson. A bonyhádi fiatal a helyi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 12. osztályos diákja. Mint lapunknak elmondta, gyógypedagógus, vagy gyógytornász szeretne lenni. Korábban már járt a Parlamentben, de német népviseletben most először. Rebeka evangélikus sváb menyasszonyi ruhában segédkezett a rendezvényen. Élményt jelentett számára az Országház, ahova Köhlerné Koch Ilona, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnöke, valamint szülei kíséretében utazhatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában