Bányásznap

2019.09.06. 19:10

Bányatörténeti kiállítás nyílt Bonyhádon

Wessely Gábor

Fotó: Máté Réka

A száz éve, 1919 szeptemberében kitört bányászsztrájkra emlékezve ünneplik a bányásznapot minden évben ilyenkor, szeptember elején. Több helyen tüntettek a bányászok a megalázó bér ellen, Szászváron és Nagymányokon megszületett a megállapodás, de Tatabányán, szeptember 6-án emberáldozattal is járt a tüntetés.

A bányásznap kapcsán kiállítás nyílt szerdán a bonyhádi városi könyvtárban, a nagymányoki Dull Zoltán bányatörténeti gyűjteményének legszebb darabjaiból. A tárlatot Krausz Péter a nyugdíjas bányász szakszervezet elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Felidézte az egykori eseményeket, és saját életéről is beszélt. Bányász családban nőtt fel, s maga is dolgozott 13 évet a bányánál, igaz, hogy – egy gyermekkori baleset miatt – nem földalatti, hanem adminisztratív munkakörben. Közelről, belülről ismerte a bányászvilágot.

A kiállításon a bányászélettel kapcsolatos eszközök, zászlók, képek, újságok, használati és dísztárgyak láthatók. Egy hónapig tekinthető meg a könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában