Megújultak a játékok

2019.09.05. 20:00

Jól dolgoztak a fogvatartottak a szekszárdi óvodában

Négy fogvatartott végezte a Szekszárdi I. Számú Óvoda Kindergarten Kölcsey utcai tagintézményében a járólapos járdák javítását és az udvari játékok felújítását. A különleges kísérlet bevált, jó munkát eredményezett.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Lefestett, megújult játékok, rendbe tett babaház és szintbe hozott járda dicséri négy fogvatartott munkáját egy szekszárdi óvodában. A szakmailag képzett börtönlakók természetesen az óvodások és az óvodapedagógusok távollétében, biztonsági kísérettel, a zárva tartott Kindergarten udvarán dolgoztak augusztus utolsó hetében. Szereplői voltak egy további reményekre jogosító kísérletnek, mely a város és a büntetés-végrehajtási intézet együttműködésével valósult meg.

A kezdeményezés értékelése ma a helyszínen, azaz az óvoda udvarán történt meg. Ács Rezső polgármester áttekintette a régi, jó kapcsolatot a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel. A létesítményben a fogvatartottak bizonyítvánnyal elismert szakképzésen vehetnek részt. Az építőipari szakmákban jártasságot felmutató börtönlakók számára a város felajánlotta, hogy – kellő kísérettel – hasznosítsák tudásukat az intézet falain kívül is.

Ács Rezső (balra), Jéri Tamás, dr. Haag Éva és Sebestyén Györgyi az óvoda udvarán szemrevételezték az elvégzett munkát Fotó: Mártonfai Dénes

– Ez egy kísérlet részünkről – mondta Ács Rezső. – Az első helyszín ebben az óvodában volt. Mind a fogadtatás, mind a végeredmény kedvezőnek bizonyult, ezért szeretnénk folytatni, amit közösen elkezdtünk.

Jéri Tamás bv. alezredes, a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka hozzátette: úgy gondolja, hogy az elmúlt héten végzett, úgynevezett jóvátételi munka pozitív üzenet. Három tényező egybeesése valósult meg, megvolt a munka iránti városi igény, a fogvatartottak elhatározása és a biztonság szavatolása. A parancsnok kijelentette, hogy cégek, vállalkozások számára is képesek költséghatékony munkáltatásra a büntetés-végrehajtás falain belül.

Dr. Haag Éva alpolgármester, a városrész képviselője hangsúlyozta: minden lehetőséget meg kell ragadni, ami lehetővé teszi a város intézményeinek szépítését. A kezdeményezésnek nyertese volt a börtön, a munkát végző négy fogvatartott, de ugyancsak nyertesek az óvodások és általuk a szüleik is. Sebestyén Györgyi intézményvezető gyors leltárt készített az elvégzett munkákról. A padokon immár új ülés és támla rész van, a régi játékok a festésnek köszönhetően újszerűvé váltak, a babaház tetőszerkezete megújult, a megsüllyedt járólapok szintbe kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában