fejlesztés

2019.09.07. 20:00

Közösségi, kulturális, civil központ készül a volt tésztagyárban

Több mint kétszáznyolcvannégymillió forint támogatást kapott Tamási önkormányzata, hogy egy korábban tésztagyárként és termékfelvásárlóként működő épületben kialakíthassa a „Zöld Pont és Civilház” elnevezésű közösségi és kulturális központot.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A város önkormányzata a civil szervezetek, a sport­egyesületek és a helyi iskolák részére szeretné kialakítani a „Zöld Pont és Civilház” elnevezésű közösségi és kulturális központot, mintegy ötszáz négyzetméteren. Az épületrészek kialakításának tervezési folyamatába bevonják az érintett civilek, az egyesületek képviselőit, és a helyi diáktestület tízfős tagságát, a kéréseiket és elképzeléseiket figyelembe véve alakítják ki az épület helyiségeit, a közösségi teret és az ifjúsági épületrészt.

Mint azt Porga Ferenc polgármester elmondta, a „Barnamezős területek rehabilitációja” témájában tavaly nyáron nyújtották be a pályázatukat. A városközponthoz közel eső, korábban tésztagyárként és termékfelvásárlóként működő, régóta használaton kívüli épületüket szeretnék hasznosítani. A támogatási szerződés aláírását követően elkezdődhetnek a közbeszerzési eljárások, elsőként a tervezés területén.

A korábban ipari vagy kereskedelmi célokra használt területeket, amelyek alacsony koncentrációjú veszélyes hulladékkal vagy más szennyezéssel lehetnek terheltek, nevezik barnamezős területeknek. Általában városok ipari körzetében találhatóak, ahol nagyrészt elhagyott gyárak, kereskedelmi épületek vannak, e területeket a megtisztításukat követően újra használatba lehet venni.

– Fontosak számunkra a civil szervezetek, és szeretnénk bázist nyújtani azoknak, akik segítik az itt élőket, valamint a fiatalok számára is szeretnénk lehetőségeket biztosítani – mondta a polgármester. Hozzátette, az önkormányzat egyik legfontosabb célja, hogy az itt élők számára minél otthonosabb, élhetőbb várost alakítson ki, amelynek fontos része, hogy folyamatosan növeljék a város zöld felületeit.

A „Zöld Pont és Civilház” elnevezésű közösségi és kulturális központban az önkormányzat a civil szervezetek és sportegyesületek üléseinek, rendezvényeinek biztosít majd helyet, valamint lehetőséget kapnak itt a diákok a tanórákon felüli ismeretek elsajátítására, gyakorlására, foglalkozásokon való részvételre, az épület közösségi célú használatára. Az önkormányzat olyan épületet tervez kialakítani, amely mint rendezvényközpont, szolgáltatóház és szabadidős létesítmény funkcionálna. A tervezett épületben helyet kapnának irodák, rendezvénytér, konferenciaterem, infopont és alkotóműhely, kézműves-foglalkoztató, vizesblokk, raktár, öltöző és egy felújított belső udvar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában