tejipar

2019.09.16. 11:30

Nem elégedettek a tehéntartók a felvásárlással

Feszültségek vannak a tejpiacon, erre hívta fel a figyelmet a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az elmúlt félévben jelentősen drágultak a termeléshez szükséges költségek, többek között a bérek is. A megyei termelők szerint a megoldás az lenne, ha emelnék a nyers tej felvásárlási árát a feldolgozók.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstockl

 

A tejtermelők számára az erősödő infláció, a költségek drasztikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent. A tejtermelők tömegesen jelzik a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését. Nem csak a megnövekedett minimálbér okoz gondot a munkaadóknak, mivel a magasabb keresetű dolgozók bérét is ugyanúgy emelni kell, hogy meg tudják tartani őket, áll a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében. Ebből feszültségek adódnak a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között.

A megye egyik legnagyobb termelője, a Paks-földespusztai székhelyű Milk-Men Kft., melynek vezetője Gamos András kérdésünkre elmondta, a költségek jelentősen változtak, a nyers tej felvásárlási ára pedig nem. Ez okozza a gondot. Drágább lett a szennyvíz díja, az áram, a vízdíj, a fuvardíj, az alkatrészek, a vegyszerek, tisztítószerek, a munkaruházat, a bérek, és ezek mind beépültek az önköltségbe. Ami eddig szerény nyereségként jelentkezett, azt mind a már említett dolgokra kell felhasználni.

A nyers tej literének felvásárlási ára például 2014-ben 107,42 forint volt, mintegy két és fél éve pedig a 91–101 forintos sávban mozog. Ami négy százalékos csökkenést jelent és nem fedezi már az emelkedő önköltséget sem. Egyre nehezebb a tejtermeléshez olyan lojális munkaerőt találni, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő nehéz munkát, például az állatgondozási és fejési feladatokat, mondta Gamos András.

A megyei termelők elmondták, ilyen árak mellett kénytelenek hangot adni a tiltakozásuknak, és ha ezt nem hallják meg azok, akik a helyzeten tudnának változtatni, akkor a demonstráció sem kizárt vagy a magyar tejet nem itthon, hanem a külföldi piacokon értékesítik, ahol többet fizetnének érte. A nyers tej árának emelése nem a termelőkön múlik, hanem a felvásárlókon, mondta Gamos András.

Hogy mekkora emelés lenne elfogadható? A kérdésre azt válaszolták a termelők, hogy minimum 6-7 százalékra, ami az önköltségeket fedezné.

Az országban összesen hét tejtermelői csoport van, közülük az egyik a már említett paksi cég, a Milk-Men Kft., mely a Dunamelléki Termelői Szövetkezet tagja. Itt összesen harmincegyen próbálnak meg közösen boldogulni, huszonöt kistermelő és hat gazdasági társaság van a tagok között.

A szövetkezet termelésének harminc százalékát adja a Milk-Men Kft. A szövetkezetnek százmilliós vagyona van. A tagok tagdíjat fizetnek és ebből fedezik a közös kiadásokat. A közös gépek közül a silózást maximálisan kihasználják, illetve a pótkocsikat és a fóliatöltő berendezést. (Utóbbival szalmabálákat tekernek be.) Az egymással szövetkező termelők így könnyebben tudják az érdekeiket érvényesíteni a piacon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában