Tolna Megyei Polgárőr Találkozó

2019.09.01. 20:00

Polgárőrök, rendőrök, adóellenőrök ünnepeltek a Vásártéren

A XIX. Tolna Megyei Polgárőr Találkozó jó hangulatban telt szombaton a szekszárdi vásártéren. Az eseményen kitüntetéseket adtak át, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság pedig három gépjárművet ajándékozott az egyesületeknek.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

– Harmadszorra adunk otthont a megyei polgárőr találkozónak, közel ezren vagyunk – mondta Ács Rezső a megyeszékhely polgármestere a XIX. Tolna Megyei Polgárőr Találkozó ünnepélyes megnyitóján. Az államigazgatási és fegyveres rendvédelmi feladatokat ellátó szervekkel együtt összesen hatvankét polgárőr egyesület jelent meg a rendezvényen.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta a polgárőrség (közöttük a Tolna megyei szervezetek) szerepét az ország közbiztonságának megteremtésében, és a lakosság biztonságérzetének növelésében.

Széles János, a Tolna megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a magyar államnak köszönhetően Tolna megyében huszonötmillió forintból tud gazdálkodni a megyei szövetség. A száznyolc településből hetvenkettőben működik polgárőrség, amely a rendőrség, a katasztrófavédelem és a NAV munkáját maximálisan támogatja, és a határvédelemben is részt vesz. A technikai felszereltségük alkalmas a dunai folyami ellenőrzésre is, hat csónakjuk és egy drónjuk van, amellyel fokozott ellenőrzéseket tartanak a migrációval szemben.

Tolna megyében ezerhétszáznyolcvan polgárőr dolgozik a közbiztonságért. A bűncselekmények leggyakrabban a külterületeken történnek, jellemző például a hétvégi házak feltörése, a fa-, krumpli- és szőlőlopások. Időjárástól függően, főleg téli szezonban a polgárőrök a települések belterületein is szolgálatot látnak el.

Az ünnepélyes megnyitó részeként Süvegjártó Csaba, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Megyei Tagszervezetének tagozatvezetője, Iregszemcse polgármestere és Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke hivatalosan is együttműködési megállapodást kötött.

A megnyitó záró eseményeként a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Szabó Zoltán megyei rendőrfőkapitány-helyettes adott át három gépjárművet, egyet-egyet a Simontornyai, a Tolnanémedi és az Udvari Polgárőr Egyesületnek.

Az eseményen számos programra volt lehetőség: a karate-, kutyás-, lovas- és westernlovas-, rendőrségi technikai-, katasztrófavédelmi bemutatók mellett műsort adott az Alisca Teakwondo Klub, a Fashion Dance Tánccsoport, az Iberican Táncegyesület és a Tücsök Zenész Színpad.

Lehetőség volt vércukor- és vérnyomásmérésre, kézműves gyermek programokra, lövészetre, és a kitelepült tűzoltó autóval ismerkedni.

Kitüntették a polgármestert

A polgárőr tevékenységet segítő, támogató tevékenységéért Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatában részesült Ács Rezső polgármester és Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója. Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát vehette át Veres József, a Teveli Polgárőr Egyesület tagja. A bronz fokozatot Dózsa József, a Györei Polgárőr Egyesület tagja kapta. Kiemelkedő polgárőr tevékenységért jutalmat kapott Veres Jánosné, Nagy Dezső és Kardos József, a Felsőnyéki Polgárőr Egyesület tagjai, valamint Berta József, Sebestyén Sándor, Aradi János, és Mohai Ferenc, a Szekszárdi Polgárőr Egyesület tagjai. Tolna megye közbiztonsága érdekében tett erőfeszítéséért elismerést kapott Mátyás Istvánné, a Dunaföldvári Polgárőrség tagja. A „Közlekedésbiztonság terén nyújtott kiváló munkájáért” kitüntető címet Mayer Attila, a Magyarkeszi Polgárőr Egyesület tagja vehette át. A tartós és eredményes együttműködés elismeréseként a NAV plakettjét kapta meg a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége. A NAV elismerő oklevelét pedig Bakodi Róbert és Kuris István, a Szekszárdi Polgárőr Egyesület tagjai vehették át.

Az alábbi eredmények születtek a polgárőr találkozó versenyein

Légpuska lövészet:

I. helyezett: Nagykónyi Polgárőr Egyesület csapata

II. helyezett: Alba Regia Polgárőr Egyesület csapata (Székesfehérvár)

III. helyezett: Nagydorogi Polgárőr Egyesület csapata

Főzőverseny:

I. helyezett: Sióagárdi Polgárőr Egyesület

II. helyezett: Bogyiszlói Polgárőr Egyesület

III. helyezett: Pincehelyi Polgárőr Egyesület

Férfi kispályás labdarúgás:

I. Nagykónyi Polgárőr Egyesület

II. helyezett: Paksi Polgárőr Egyesület

(csak két csapat nevezett)

A többi tervezett versenyszámot a nagy melegre való tekintettel nem bonyolították le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában