közlekedés

2019.09.19. 14:00

Tamási vezetőinek sikerült meggyőzni a MÁV-ot

Sikeres tárgyalásokat folytatott múlt hét szerdán Porga Ferenc Tamási polgármestere és Széles András alpolgármester a MÁV Zrt.-vel, annak érdekében, hogy az InterCity vonatok megálljanak Pincehelyen, és a jövőben is legyenek közvetlen járatok Pécsig és Budapestig.

Brunner Mónika

20190708 Dunaújváros A Szalki-szigeten megnyílt a 2019-es Rock maraton fesztivál Rockmaraton vonat érkezése a vasútállomásra Fotó: Zsedrovits Enikő ZSE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: MW

Mint ismert, a Tamási kistérségben fekvő Pincehely mellett az összes érintett településen nagy volt a felháborodás, amikor elterjedt a hír, hogy december 14-e után a Budapest–Pécs vasútvonalon közlekedő IC vonatok nem állnak meg a nagyközségben. Több helyen aláírásgyűjtésbe kezdtek az emberek, sokuk viszont lemondóan és kétségbeesetten állt az ügyhöz, mondván, a próbálkozásaiknak úgysem lesz eredménye. Szerencsére nem lett igazuk.

Még az aláírásgyűjtés lezártának határideje – szeptember 15-e – előtt megoldást talált a problémára a tamási városvezetés.

– Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kompromisszumkésznek bizonyult, így sikerült megállapodnunk abban, hogy lesznek olyan IC-vonatpárok, amelyek megállnak Pincehelyen. Jelenleg nyolc vonatpár áll meg a településen, amelyet az utasok leginkább reggel, délután és a hétvégi időszakban vesznek igénybe. Nyilván van olyan IC-járat, ahol nagyon kevés felszálló volt, de Tamásinak és a térségnek is fontos, hogy ne kerüljön ki a vasúti forgalom vérkeringéséből – mondta Porga Ferenc polgármester, hozzátéve, hogy nincsenek pontos adataik arra vonatkozóan, hány utas került volna hátrányba, de a döntés a diákokat, valamint a munkahelyeik és otthonaik között ingázókat nagy számban érintette.

Természetesen megkerestük a MÁV-csoportot is a kérdéseinkkel, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a 2019/2020-as menetrend kialakítása jelenleg folyamatban van, véglegesítése az ősz folyamán történik meg. A tervek szerint Pincehely településen a továbbiakban is elérhető lesz az IC-szolgáltatás.

A sikeres megállapodást már több lakos üdvözölte a település közösségi oldalának zárt csoportjában. Van olyan hozzászólás, amelyben Pincehely nevében köszönetet mondtak a Tamási városvezetésnek, valamint olyan komment is akad, amelyben arról számolt be egy hölgy, hogy csak az IC-vonattal tudta meglátogatni a családját, mert nincsen autója.

Létkérdés, hogy megálljon az IC

A vonatközlekedés már csak azért is létkérdés Pincehely településének életében, mert azok a fiatalok, akik a fővárosba és Pécsre járnak egyetemre, könnyen és gyorsan elérik a célállomásukat, kényelmesen tudnak utazni, menet közben tudnak tanulni, a vizsgáikra készülni, és az utazásukat nem zavarja meg az átszállás. Ugyanez igaz a munkavállalókra is, akiknek szintén fontos, hogy legyen kényelmes vonatközlekedés. A buszokkal szemben a vonatok előnye, hogy fel lehet állni a helyekről, lehet sétálni, nézelődni, az InterCity vonatokon pedig étkezni, italt fogyasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában