Almanach

2019.10.07. 14:00

A dinamikus fejlődés mellett őrzik Paks kisvárosi nyugalmát

A választók bizalmából Szabó Péter két évvel ez előtt vállalta el Paks vezetését, és ezzel azt, hogy folytatja az elődje, Süli János által elkezdett utat, és a városlakókkal együttműködve építik fel a XXI. századi Paksot. A polgármester az eredményekről és a következő időszak terveiről beszélt.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

Negyven éve kapott városi rangot Paks. Ez a kerek évforduló határozza meg az évet, az idei paksi rendezvényeket. Tavasszal egy egész tematikus hetet szenteltek a jubileumnak, amely a hagyományos Város Napi program-kavalkáddal zárult. – Ősszel ehhez társult ajándékként, hogy küllemében megújult a Városháza harmincöt éve átadott épülete, ami így már nem szégyenfoltja, hanem színfoltja Paksnak – mondta Szabó Péter polgármester az épület nemrég lezajlott avatóünnepségén. Az esemény kapcsán Süli János miniszter azt emelte ki, hogy a Paks II. beruházás miatt várhatóan megnő az ide látogató vendégek száma, ahogy az ügyfélforgalom is nagyobb lesz.

A Városháza ünnepélyes avatójára a lakosságot is várták. Fotó: Babai István

Az épület energetikai korszerűsítése, külső megújulása után a belső helyiségekkel folytatódhat a hivatal rekonstrukciója. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán a mosdók és a konyha teljes körű felújítására, valamint melegítőkonyha kialakítására nyert támogatást az önkormányzat. Előreláthatóan 3-4 évig működik majd ebben az épületben a hivatal, aztán más funkciót kap, hiszen a tervek szerint új városháza-épület készül a volt konzervgyár területén.

A polgármester kiemelte, a cél, hogy egy olyan várost építsenek, amely megőrzi múltjának emlékeit, valamint a kisváros nyugalmát, de biztosítja lakói számára a legmodernebb közszolgáltatásokhoz való hozzáférést és a fejlődő város pezsgését. Továbbra is azért szeretne dolgozni, hogy az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság, a kultúra, és a különböző helyi szolgáltatások XXI. századi színvonalon szolgálják ki a paksiak igényeit, kényelmét, biztonságát.

– Három alappillér határozza meg a városvezetési feladatokat, ezek a felelősség, a család és a fejlődés – hangsúlyozta Szabó Péter. Mint mondta, a két új blokk építése és üzemeltetése meghatározza a város életét a következő évszázadig, és lehetőséget teremt arra, hogy Paks hosszútávon fejlődő pályára álljon. Ezt kell kihasználni, hogy a közös érdeket szem előtt tartva, minden paksi egyaránt részesüljön a gyarapodásban. A cél, hogy a változásból – amit az egész nemzet számára fontos beruházás hoz majd – előnyt kovácsoljanak, és értékeiket megőrizzék, gyarapítsák.

 

A lakótelepi központi tér és park felújításáról nemrég írták alá a kivitelezési szerződést. Fotó: Molnár Gyula

 

Az életminőség javulását szolgálja többek között, hogy évek óta komoly utcafelújítások zajlanak több körzetben. A Rákóczi, az Eötvös és a Hunyadi utca után az Ősz és a Völgy utcában is elkészült a tervezett korszerűsítés. Az Anna utca műszaki átadása éppen a napokban kezdődött meg, a Gesztenyés úton pedig a parkolók és az új kerékpárút kivitelezése zajlik. A következő évek nagy volumenű feladata lesz, hogy befejezzék a főutca északi részének felújítását egészen a 6-os főútig. A Kosár utcától a Duna utcáig elkerülő utat kell építeni az egytengelyes Óváros főutcai alternatívájaként, míg a parkolási problémák megoldására parkolóházat szükséges kialakítani. A belső útfejlesztési program része, hogy az állammal együttműködve a városi úthálózat tehermentesítése érdekében megépüljön a Paksot elkerülő út.

Élen jár a város az e-mobilizációban, és már folyik az igényfelmérés és a buszos próbajáratok tesztüzeme, hamarosan megérkeznek a városba azok az új elektromos buszok, amelyeket a közösségi közlekedés szolgálatába állítanak. Elsőként a külső településrészek, az Öreghegy, a Fehérvári út és a városközpont közötti tömegközlekedést oldják meg ezekkel. Heteken belül elkészül a Paksot Dunakömlőddel összekötő kerékpárút, de a hálózat bővítése töretlenül folytatódni fog – ígérte a polgármester. A közterület-felügyelet fejlesztésével 24 órás közterületi jelenlétet szeretnének biztosítani, valamint jelentősen bővítenék a városi térfigyelő kamerarendszert.

Szabó Péter, dr. Nagy István és Süli János a menhely alapkőletételén. Fotó: Babai István

Az egészségügy terén a jövő feladata, hogy elkészüljön a Gyógyászati Központ harmadik ütemű bővítése, fejlesztése, előtérbe helyezve a szakellátást és a speciális ellátási formákat. A városvezetés vonzó feltételeket szeretne teremteni ahhoz, hogy az orvosok helyben maradjanak és fiatal házi-, gyermek- és szakorvosok telepedjenek le. Szintén az egészségügyi fejlesztések része, hogy hamarosan negyven férőhellyel szeretnék bővíteni az Életfa Idősek Otthonát.

Paks elnyerte a Családbarát Önkormányzat kitüntető címet, ami igazolja, hogy mindent elkövetnek azért, hogy jó legyen ott élni, családot alapítani, mert abban hisznek, a családok jelentik a város jövőjét. Ennek szellemében eztán is azon fognak dolgozni, hogy biztosítsák a fiatalok számára a helyben maradáshoz és a családalapításhoz szükséges feltételeket. A Pollack Mihály utcától északra kijelölt új lakóövezetben a fiatalok kedvezményesen vásárolhatnak majd építési telket, valamint bérlakás építési programot indítanak számukra.

A Kápolna utcai bölcsőde felújításával és újranyitásával hetvenkét új bölcsődei férőhelyet létesítenek, illetve korszerűsítik a Bóbita Bölcsődét. Az elmúlt hetekben több óvodaudvaron is játszótér-felújítások történtek, de a jövőben is folytatják az óvodai infrastruktúra fejlesztését, és a kedvező feltételek kialakításával óvodapedagógusokat és kisgyermek-nevelőket szeretnének a városba vonzani. Az iskolákat a kormány támogatásával újítják fel, emellett ebédlők és tornatermek kialakítását fogják megvalósítani. Támogatják a női munkaerőt foglalkoztató cégeket, a városba érkező munkásokat pedig egy támogató szolgálat felállításával szeretnék a helyi társadalomba integrálni.

A kulturális, a szabadidős és az egyéb szolgáltatói igények kielégítésére is sokrétű tervek készülnek. Hamarosan kezdik a lakótelepi központi tér és park felújításának első ütemét. Folytatják a Csengey Dénes Kulturális Központ felújítását, a városi strand mellett megépítik az új tanuszodát és egy helyi igényeket kielégítő sport- és rendezvénycsarnokot. A Duna-partot szeretnék ismét a város meghatározó részévé tenni, ezért felújítjuk a Duna-korzót. A távlati tervek szerint a Táncsics-parktól délre alakítják ki az új városközpontot, ahol a lakosság minden ügyét egy helyen intézheti, olyan modern körülmények között, amely minden XXI. századi elvárást kielégítenek.

A helyi vállalkozásokat folyamatos párbeszéddel, tematikus programokkal készítik fel a Paks II. beruházásban való részvételre. Növelve a város turisztikai vonzerejét, a Lussonium területén lesznek fejlesztések. Ennek tervezési feladataira a közelmúltban ötmillió forint támogatást ítélt meg a JETA Paks számára. Szeretnének füvészkertet, sövényt és római kori játszóteret kialakítani, hogy még látványosabb legyen a római kori romkert. Néhány hete pedig lerakták egy új európai színvonalú kutyamenhely alapkövét. Jövőre ezt is átadják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában