almanach

2019.10.01. 14:00

A folyamatos fejlődésnek jól látható jelei vannak Kölesden

A település központjának rehabilitációja, a folyamatosan fejlődő infrastruktúra is mutatja, hogy Kölesd sokat fejlődött az elmúlt tizenhárom évben. Berényi István, a község leköszönő polgármestere ezekről, és a következő vezetésre váró feladatokról is beszélt.

Budavári Kata

2019.09.27 Kölesd, Kölesden készült fotók fizetett felülethez.. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt tizenhárom évben sok minden történt. Nagyjából ugyanazzal a testülettel dolgoztam, megéltünk sikereket és holtpontokat egyaránt – mondta Berényi István, Kölesd leköszönő polgármestere.

Hozzátette, hogy sok segítséget kapott Potápi Árpád Jánostól, a térség országgyűlési képviselőjétől, aki figyelemmel kísérte a község sorsának alakulását. – A legfontosabb beruházás az első ciklusban a szen­nyvízhálózat kiépítése volt, amelyet több kisebb léptékű korszerűsítés követett. Jelentős változást hozott a település központjának rehabilitációja, eltűnt a község képét romboló volt tejüzem épülete, épült viszont egy szabadtéri színpad – tájékoztatott Berényi István.

Greifensteinné Zsebe Anita mutatja az új színpadot Fotó: Makovics Kornél

A polgármester szerint nagyon fontos lépés volt, amikor másik négy faluval együtt bekerültek azon települések közé, amelyeket a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány támogat. A szervezet segítségével a művelődési házon, amelyet Kismegyeháza néven emlegetnek újra, nyílászárókat cserélnek majd. Idén járdákat újíthatott fel az önkormányzat, a továbbiakban pedig renoválják a gyaloghidat. Berényi István abban bízik, hogy a Paks II beruházás négy-öt éven belül Kölesdre is jól látható hatással lesz. Az egyik első és legfontosabb állomása ennek a fejlődésnek, hogy a községen áthaladó utakat lényegében minden irányban korszerűsítik, a tervek még az idén elkészülnek.

A következő egy-két ciklusban meg kell oldani az esővíz elvezetését a községben. Kölesd ugyanis egyfelől kiváló adottságokkal bír, ugyanakkor a lezúduló csapadék nem egyszer okozott már károkat. A polgármester elmondta, részben vannak már terveik, ezek alapján a következő vagy az azt követő polgármester és testület talán el tudja indítani a megvalósítást. Szintén a következő település vezetésére vár az olyan turisztikai tervek megvalósítása, mint a Kölesdet Harccal összekötő kerékpárút megépítése vagy a háromszáz méteres, egész évben használható sípálya a Zönge-hegyen.

Kölesden nem jellemző a munkanélküliség, színes a kulturális élet Fotó: Makovics Kornél

Berényi István elmondta, személyes okból nem indul a polgármesterségért. Azt mondja, a csapat valószínűleg hiányzik majd, a papírmunka vélhetően kevésbé. Arról is beszélt, hogy jó pár jegyzőt „elfogyasztott”, akik maximálisan igyekeztek helytállni és a településért dolgozni. Őket és a képviselőket is köszönet illeti, amiért mellette és időnként ellene voltak.

A polgármester nagyon reméli, hogy még sokáig megmarad az óvoda három csoportja, és hogy továbbra sem lesz látható mértékű a munkanélküliség a faluban. Szerinte a jövőt illetően biztató, hogy egyre több fiatal kíván részt venni Kölesd egyébként is pezsgő közéletében.

A hagyományok felidézése is fontos Kölesden

A Kölesdi Fiatalokért Egyesület idén alakult, és mint azt Baranyai Esztertől, a helyi értéktár bizottság elnökétől megtudtuk, velük együttműködve tanulnak vissza hagyományokat. Részt vesznek a fontos kölesdi eseményeken, például a nemrégiben rendezett szüreti felvonuláson.

Elsősorban, de nem csupán a fiatalokat célozza a megyei önkormányzat megyei és helyi identitást erősítő programja, amely Kölesden és hét másik településen valósul meg. Kölesden Új Látás címmel indult projekt, amelynek révén Baranyai László népművelő kultúra és közösségformáló munkáját elevenítik fel. De nemcsak képzőművészeti, hanem zenei rendezvényt is tartottak már a községben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában