előadás

2019.10.29. 15:30

Minden nagy tűz kis tűzzel indul

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Tűzmegelőzési ismeretekkel gazdagodhattak a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezetének legutóbbi előadásának résztvevői. Elsőként dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszélt arról, mi a teendő, ha minden elővigyázatosság ellenére bekövetkezett a baj, és tárcsázni kell a 112-es segélyhívót. Az igazgató elmondta, hogy a vonal másik végén ülő operátor egy protokoll szerint veszi fel a veszélyjelzést. Az időtényező szempontjából fontos, hogy a bejelentő is felkészült legyen. Meg fogják tőle kérdezni a nevét, az elérhetőségét, hogy mi történt, hol történt és hogy mi van veszélyben. Dr. Balázs Gábor kiemelte, amennyiben valaki tüzet észlel, a lehetőségei figyelembe vételével, saját testi épsége szem előtt tartása mellett igyekezzen mindent megtenni a lángok megfékezése érdekében, hiszen minden nagy tűz egy kis tűzzel kezdődik.

A program másik előadója Bán Attila megyei tűzoltósági főfelügyelő, a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke volt, és a lakástüzek elkerüléséről, oltásáról beszélt. Elmondta, hogy a tűzesetek közel egyötöde keletkezik az otthonokban. A kiváltó okok között leggyakrabban a konyhai tűzesetek, a tüzelő-fűtő berendezések nem megfelelő karbantartottsága, valamint az elektromos hálózat túlterheltsége szerepel. A fűtési szezon kezdetével a főfelügyelő kiemelt hangsúlyt fektetett a fűtőkészülékek és a kémények felülvizsgálatára, mellyel számos probléma megelőzhető. Egy szemléletes videó segítségével azt is bemutatta, hogy a tűzhelyen felejtett, lángra kapó olaj oltásához semmiképpen sem szabad vizet használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában